Semmelweis-hét az Operettszínházban

2020-05-11

Mi művészettel tesszük szebbé az életet. Ők az életüket kockáztatják, hogy életet mentsenek. Semmelweis-hét az Operettszínházban. Most így adunk!

Semmelweis Ignác tanítása a kézmosás fontosságáról a járványhelyzetben világszerte újra aktualitást nyert. Az utóbbi hetekben olyan jelentős médiaszereplők foglalkoztak a magyar orvossal, mint a Washington Post és a Wall Street Journal, és a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-szócikk lett Semmelweis neve.

A koronavírus elleni harc főszereplői ritkán láthatóak a színpadon. Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve a Budapesti Operettszínház tematikus hetet szentel annak a magyar orvosnak, aki korát megelőzve majdnem 200 éve felfedezte a fertőzés leküzdésének titkát.

Közreműködnek a Semmelweis Egyetem olyan vezető tisztségviselői, mint Dr. Rosivall László akadémiai doktor, Széchenyi- és Khwarizmi-díjas professor emeritus, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Kellermayer Miklós ifj., a Semmelweis Egyetem professzora, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

A szakmai tartalmakat Raymond J. Lustig - Matthew Doherty Semmelweis című zenés színházi alkotásából vett részletek színesítik, melyeket a Budapesti Operettszínház művészei adnak elő. Frankó Tünde a Vásártér címűdalt énekli, amely az anyákról és gyermekeikről szól, Lévai Enikő pedig egy várandós nő dalát. A Semmelweis címszerepét alakító Szabó P. Szilveszter tolmácsolásában három nagyszerű tételt is hallhatnak, ezek a Kép a többi közt, a Régészet, valamint a Heuréka. A feleség dalát, Ő énrajtam bizonyít címmel, Nádasi Veronika énekli.

Az "oratórikus operát" 2018-ban, a Semmelweis-év keretében mutatta be a Budapesti Operettszínház. A mű amerikai zeneszerzőjét nem véletlenül ihlette meg Semmelweis Ignác élete. Raymond J. Lustig a neves New York-i The Juilliard Schoolon szerzett zeneszerzői végzettséget és doktori titulust. Ezt megelőzően a molekuláris biológia területén kutatott, felesége pedig orvosként dolgozik. Nem meglepő tehát, hogy zeneszerzőként is inspirálják a természettudományi témák, és Semmelweis különös története is azonnal felkeltette érdeklődését és alkotásra inspirálta.

A Semmelweis-hét mint professziókon átívelő nemzetközi egymásrafigyelés nem csupán a 2018-as Semmelweis-emlékévben megvalósult együttműködésre, de az összefogás jelentőségére és természetesen a kézmosás fontosságára is felhívja a figyelmet.


Tartsanak velünk az Operettszínház online felületein!

Facebook-oldal
YouTube-oldal

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X