Elmarad a szombati és a vasárnapi Amerikai komédia

2020-10-17

Pénteken részben volt látható az Amerikai komédia előadás, kiegészítve felejthetetlen gálaesttel a Kálmán Imre Teátrumban, azonban a szombati és a vasárnapi előadásokat betegség miatt sajnos le kell mondanunk.

Pénteken ismét megmutathatta az Operettszínház társulata: mindent megtesz azért, hogy a közönség számára élményt nyújtson, és bármi is történjék, érdemes eljönni a színházba és átélni a megismételhetetlen, lélekemelő pillanatokat, amikor a színpad és a nézőtér együtt új csodákat hoz létre.

Ezt a lehetőséget sajnos szombaton és vasárnap nem tudja biztosítani Színház a Közönség számára, mivel a teljes Amerikai komédia előadást Földes Tamás betegsége miatt nem lehet megtartani. Pénteken hőemelkedés miatt mondta le hirtelen a szereplést. Noha a művész csütörtökön még két negatív teszttel rendelkezett és így biztonságban zajlottak a próbák, mégis az a legbiztonságosabb, ha nem tartjuk meg a hétvégi előadásokat.

Az elmaradt előadás jegyeinek árát a nézők természetesen visszaigényelhetik a színház pénztárában, vagy hétköznapokon a Szervezési osztályon a jegy bemutatásával, illetve elektronikus úton a jegy fotóját elküldve az operett@operett.hu e-mail-címre.Milyen volt a pénteki gála?

Péntek délután még a színház sztárjai sem tudták, mi vár rájuk az esti előadáson. Pontosabban: az előadás helyett, ugyanis két órával kezdés előtt derült ki, hogy a Kaszás Attila-díjas Földes Tamás aznap betegség miatt nem tud színpadra állni az Amerikai komédia előadásban.

De a társulat nem adta fel: rövid értekezlet és égő telefonvonalak után eldőlt, hogy megtartják az estet, igaz, rendhagyó formában.

A La Paz luxushajó fedélzetéről egyenesen a mélyvízbe ugrott fejest a társulat, csodálatra méltó magabiztossággal: rövidített Amerikai komédia után spontán gála az est szereplőivel, zongorával - de próba nélkül.

Kiss-B. Atilla főigazgató a színpadra kilépve tájékoztatta a nézőket, hogy milyen formában igyekszik a társulat kárpótolni a közönséget: "Ha mégis úgy érzik, nem teljesen azt kapták, amire fizettek, akkor nyugodtan számolják ki a különbözetet, és visszafizetjük Önöknek a pénztárban. "A nézőket ez után Janza Kata hívta egy váratlan utazásra, ahol még senki nem tudja, hajójuk hol fog kikötni.

Az Amerikai komédia rövidített verziója alig maradt el az eredeti darabtól: a szereplők kreatív megoldásai, az energikus tánckar, Bársony Bálint és swingzenekara vidám jazzes hangulatot teremtettek. Olyat is láthattak a nézők, amit máskor soha: Földes Tamás szerepének egyes sorait maga a zeneszerző énekelte be két szaxofonszóló között.

De az igazi kihívás még csak most jött: az előadás szünetében kellett összeálltani a gálaműsort, 20 perc alatt. Ilyenkor születnek a megismételhetetlen, egyedi élmények, melyek a művészek humorával együtt egy felejthetetlen estet eredményeznek.

Sinatra New York, New York száma, a Sztárcsinálók rockopera Néró dala, Smile a Nagyvárosi fények Charlie Chaplin-filmből - számos meglepetés csillant fel a Kálmán Imre Teátrumban.

A nézők nem is sejthették, hogy aznap még együtt fogják teli torokból énekelni Homonnay Zsolttal egyik kedvenc dalát, a Kell még egy szó (Honfoglalást), és Falusi Mariannal Leonard Cohen Hallelujah számát. De egy új musical születésében is részt vehetett a közönség: Kovács Adrián a nézők által választott három hangból zseniális módon helyben komponált egy egész musicaltémát. Janza Kata többek között a fiatal zeneszerző darabjából, A Pendragon-legendából énekelt, és a tőle megszokott humorral kommentálta a koncertestet.

Ilyenkor látszik a legjobban a színház stábjának professzionalitása: Bori Tamás gálarendező rekordidőben beérkezett Egerből, Kovács Adrián zeneszerző felvételek alapján percek alatt felkészült a zongorakíséretre, és nem utolsó sorban a műszaki stáb, a hangosító, a mikroportos és a világosító példátlan bravúrral segítették a gála létrejöttét. Mindezt folyamatos koncentrációval, azonnal reagálva a színre lépő művész konferálására úgy, hogy a műsort szinte a a színpadon született meg.

A stáb biztonságosan kormányozta a hajót, miközben a művészek szerethető humorral kalauzolták a közönséget a lélegzetelállító produkciók között. Homonnay Zsolt az est végén kacsintgatva visszautalt az előadás előtti tájékoztatásra: "Ha netán mégis többet kaptak volna, mint vártak, akkor eltekintünk a különbözet befizetésétől és ezt Önöknek ajándékba adjuk azért, hogy kitartottak mellettünk!"

Egy teljesen egyedi és megismételhetetlen gála után állótapssal ünnepelt együtt a közönség a művészekkel, akiket szinte nem engedtek le a színpadról.

 A pénteki előadás galériája itt megtekinthető.

 

 

 

 

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X