Semmelweis

Raymond J. Lustig - Matthew Doherty

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház produkciója

„A gyilkolásnak meg kell szűnnie, és hogy megszűnjék, őrszemen fogok állani, és aki veszélyes tanokat merészel hirdetni a gyermekágyi lázról, erélyes ellenfélre fog bennem találni.” S. I. 

Doktor Semmelweis Ignác boszorkányüldözött ember volt a maga korában. Mániákus, kellemetlen embernek tartották. Családja és kollégái elárulták, s végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Bűne az volt, hogy új tanokat mert hirdetni, konokul kitartott meggyőződése mellett, és mindent kockára téve harcolt az igazáért és ezzel mások életéért. 

Semmelweis felfedezte, miként lehetne kiküszöbölni a gyermekágyi lázat. A megoldás roppant egyszerű volt, ám süket fülekre talált. Anyák és csecsemők tömegével haltak meg a szülés után, de az orvosi elit tagjai nem akartak szembenézni a saját felelősségükkel: gondatlanságukkal ők maguk terjesztik a fertőzést. A nagy forradalmak és felfedezések korszakában Semmelweis saját forradalma elbukott, és mintegy száz évnek kellett eltelnie, mire elnyerhette az “anyák megmentője” címet.

A Semmelweis című opera ősbemutatójának amerikai zeneszerzője, Raymond J. Lustig és szövegírója, Matthew Doherty a tettvágytól buzgó, önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget.

A zeneműben kiemelt szerepet tölt be a női kar és annak minden, éteri szépségű megnyilvánulása. A szólistákkal kiegészült kórus, valamint kortárstáncosok jelenítik meg a gyermekágyi lázban elhunyt nőket, akik lidércekként kísértik Semmelweist. A produkciót különleges vizuális világgal, számos vendégművész bevonásával a fiatal rendező, Boross Martin állította színpadra.A Semmelweis-emlékév támogatásával.

Nyáry Krisztián Igazi hősök - 33 magyar című könyve Semmelweis Ignácról szóló fejezetének felhasználásával.

. . /

Szereposztás

Szabó P. Szilveszter

Semmelweis Ignác

Szerzők

Matthew Doherty

Dalszövegíró

Edward Andrew

Külön köszönet

Szabó T. Anna

Fordította

Mátrai Diána Eszter

Dramaturg, Fordította

Dinyés Dániel

Zenei vezető

Juhász András

Videókoncepció,- tervezés

Maruscsák Dávid

Videókivitelezés

Jakubowska Julia

A rendező munkatársa

Tucker András

Játékmester

Tési Dóra

Asszisztens

Czár Mónika

Koreográfus-asszisztens

Horváth Jenny

Látványtervező

Biczók Anna

Koreográfus

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X