Diótörő

A decemberi hónap eljövetele nemcsak a tartós hidegbeköszöntét jelenti, hanem az ünnepi fényekbe öltöztetett utcákat, a karácsonyi vásárok forgatagát és a frissen illatozó sült gesztenye illatát. Elkezdődik a karácsonyi készülődés is, melynek egyik elengedhetetlen eleme a Diótörő.

A 2019/20-as évadban, különleges ünnepi meglepetésként a Budapesti Operettszínház is színpadra állítja a klasszikus balettet!

A Diótörőt - amely Győrben és a Bécsi Állami Operaházban már óriási sikerrel, teltház előtt bemutatkozott - a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közösen állítjuk színpadra, Harangozó Gyula rendezésében és koreográfiájával. A főszerepekben az egyetem végzős növendékeit is láthatjuk majd, de mindenféle korú táncos színpadra lép az előadás során, változatos és színes kiállítást biztosítva. Érdekesség, hogy Carousel című musicalünkben szereplő ifjú tehetségeket is újra kőszínházunkban köszönthetjük.

Klára hercegnő szerepében Kozmér Alexandra, Ottlik M. Laura (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa) és Szelényi Dorka mutatkozik be, Diótörő hercegként Gallai Zsolt (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa), Sík Milán (szintén a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa) és Somai Valér lép színpadra.

Az előadás során közreműködik a Budapesti Operettszínház Balettkara és Zenekara, vezényel Pfeiffer Gyula.

A Diótörő 2 felvonásból áll, játékideje 2×50 perc. Mivel a világ legnépszerűbb gyerekbalettjéről beszélhetünk, természetesen a kicsiket is szeretettel várjuk, a darab megtekintését 6 éves kortól javasoljuk.

Aki klasszikus balett-élményt szeretne átélni, az semmiképp se hagyja ki a december 20-án debütáló Diótörőt! Jegyek már kaphatók az előadásra.

A Diótörőről

Pjotr Iljics Csajkovszkij klasszikusa E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje alapján készült. Ezt először id. Alexandre Dumas dolgozta át, végül pedig Marius Petipa a Cári Színházak egykori koreográfusának átirata lett az eredeti Diótörő alapja. Csajkovszkij lelkesedése a darab iránt kezdetekben igen csekély volt, mivel úgy gondolta, hogy a pazar díszletek és jelmezek elveszik a figyelmet a zenéről, de a mesetéma érdekessége mégis felkeltette a figyelmét, így elfogadta a felkérést a balett megkoreografálására. Érdekesség, hogy ez volt élete utolsó műve. A Diótörő ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij színházban, melyet megelőzött egy március 7-i szentpétervári koncert, ahol a balettből egy kivonatot, az úgynevezett Diótörő szvitetet mutattak be.

A mű karácsony este játszódik, amikor a vendégek egyike, Drosselmeier nagybátyja egy diótörő babát hoz ajándékba a család kislányának, Marikának. A történet a lány álmában folytatódik tovább, ahol hercegként kel életre a bábu, aki egy varázslatos utazásra viszi magával a lányt. Ennek kezdetén rögtön az Egérkirállyal és hadseregével kell megküzdeniük, hogy tovább mehessenek az álmok kalandos útján. Magyarországon 1927-ben debütált a darab Brada Ede koreográfiájával, noha végül az 1950-ben, Budapesten színpadra állított Vajnonen-féle koreográfiával terjedt el.


. . /

Szereposztás

Kozmér Alexandra

Klára hercegnő

Szelényi Dorka MTE

Klára hercegnő

Ottlik M. Laura

Klára hercegnő

Gallai Zsolt

Diótörő herceg

Somai Valér m. v.

Diótörő herceg

Sík Milán

Diótörő herceg

Sík Milán

Drosszelmeier

Gallai Zsolt

Drosszelmeier

Szűcs Liza MTE

kis Klára

Chovanecz Csongor MTE

kis Diótörő

Bajusz Levente MTE

kis Diótörő

Póda Botond MTE

kis Diótörő

Godó Gabriella

Stahlbaumné

Lendvai Zsolt

Stahlbaum

Kunos Andrea

Nagymama

Szanyi Tamás

Pókember

Németh Dávid

Egérkirály

Sautek Dóra

Kínai lány

Kinoshita Ayu MTE

Kínai lány

Beppu Mayu MTE

Kínai lány

Szanyi Tamás

Kínai fiú

Onoda Haruto MTE

Kínai fiú

Póda Emma MTE

Orosz lány

Nagy Franciska MTE

Spanyol lány

Kapitány Dorottya

Spanyol lány

Karmester

Szerzők

Pfeiffer Gyula

Zenei vezető

Dreiszker József

Világítástervező

Velich Rita

Jelmeztervező

ifj. Harangozó Gyula, Gábor Zsuzsa,

Betanító balettmesterek

Metzger Márta, Volf Katalin

Betanító balettmesterek

ifj. Harangozó Gyula

Koreográfus-rendező

Adatlap:
Előadások:
Kérdés esetén hívja a 06/1-3532172-es telefonszámot.
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X