A Csárdáskirálynő

Kálmán Imre

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne - színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban - Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. S kétségtelen, legtöbbször A Csárdáskirálynő dallamai hangzanak fel, mellyel a zeneszerző kiérdemelte az első helyet kora vezető operett-komponistái között! Nem véletlenül játszották az 1915-ös premier helyszínén, Bécsben 533 estén át, majd söpört végig a mű Európán: az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, majd Budapesten 1916 novemberében, s végül eljutott egy esztendővel később a New York-i Broadway-re is. Kálmán muzsikájáról itt az angol szövegkönyvet készítő P. G. Wodehouse nyilatkozta: "A Csárdáskirálynő nemcsak e tehetséges magyar ember művei közül emelkedik ki, hanem egyenesen minden idők legjobb zenéje!"

A történet egy reménytelennek látszó szerelemről szól. Edvin herceg rajong Szilviáért, a pesti orfeumcsillagért, de arisztokrata családja ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot. A szülők mindent elkövetnek, hogy fiukat visszacsalják Bécsbe, hogy ott a neki megfelelő leányzót, Stázi komteszt válassza élettársául - ezért Vereczky Szilviának, a sanzonettnek New York-i szerződést intéznek. Ám a szerelmesek érdekében szövetkezik a kedves, bolondos Bóni gróf, az orfeum főpincére, Miska és ikertestvére, Alfonz, a Lippert-Weilersheim-ház főkomornikja, valamint Feri bácsi, Bóni orfeumi barátja. Főképpen ő mozgatja a szálakat: a pár jövőjének érdekében még egykori szerelmét, Edvin édesanyját is hajlandó leleplezni…

A Csárdáskirálynő 2015-ben ünnepelte századik születésnapját, de még ma is olyan friss és üde, mint amikor először nyűgözte le a bécsi és budapesti közönséget.

Szereposztás

Szilvia

Földes Tamás

Feri bácsi

Sipos Imre

Feri bácsi

Faragó András

Miska/Alfonz

Csere László

Leopold Mária

Jantyik Csaba

Leopold Mária

Bálint Ádám

Schulteis Arnold

Barkóczi Sándor

Schulteis Arnold

Dézsy Szabó Gábor

Rohnsdorf ezredes

Péter Richárd

Rohnsdorf ezredes

Szegedi Andor

Kiss, közjegyző

Karmester

Makláry László

Karmester-zenei vezető

Szerzők

Kálmán Imre

Zeneszerző

Béla Jenbach

Szövegíró

Leo Stein

Szövegíró

Gábor Andor

Fordító

Kállai István

Átdolgozó

Drucker Péter

Karigazgató

Kiss István Róbert

Koreográfus-asszisztens

Bori Tamás

Játékmester

Gyarmathy Ágnes

Díszlettervező

Füzér Anni

Jelmeztervező

Gesler György

Koreográfus

Adatlap:
Műfaj:Operett
Bemutató:2002-10-02
Időtartam:175 perc
Felvonások száma:2
Előadások:
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X