Dancs Annamari

Tanulmányai:
Sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceum - zongora és ének szak; Kolozsvári Gheoghe Dima Zeneakadémia - opera és énektanári szak
Elismerései:
Le Petit Prince Nemzetközi Fesztivál (1998) - a zsűri különdíja; I. Erdélyi Könnyűzenei Díjkiosztó Gála (2001) - A legnépszerűbb erdélyi énekesnő díja; Mix Média-díj (2002); Aranyszarvas Fesztivál (2008) - Közönség Népszerűségi-díj, Erdély és Háromszék Kulturális Nagykövete (2010), HALLO Magazin Díj - Háromszék Védjegye( 2011)
Első szerepe a Budapesti Operettszínházban:
Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő - Stázi
Névnap:
július 1.

Erdély legismertebb és legnépszerűbb énekesnője Sepsiszentgyörgyön született. Igazi zenészcsaládban nőtt fel, édesapja zenetanár-zeneszerző, jelenleg lemezkiadó-producer, testvére pedig a turné-koncert-menedzsere.

Dancs Annamari karrierje 1990-ben indult, amikor zeneiskolásként 4 éven keresztül a Székely Mikó Kollégium Népi Együttes szólistájaként beutazta a Kárpát-medencét. 1996-ban kezdett könnyűzenével foglalkozni, azóta több mint 130 dala, stúdiófelvétele 28 különböző hanghordozón, 4 műsoros DVD-n és 10 szólólemezen jelent meg. Az elmúlt 15 évben 17 videoklipet forgatott, valamint  több mint 2000 alkalommal lépett fel Erdélyben, Magyarországon, Szlovákiában, Hollandiában, Svédországban, Izraelben, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában.
 
2006-ban a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia operaénekesi-énektanári szakán szerzett diplomát. 2007-től énekel operettet, a Brassói Opera és a Brassói Filharmónia meghívott művésze. 2010 tavaszától a bukaresti Ion Dacian Román Nemzeti Operettszínház vendégművésze, ahol A Csárdáskirálynő és a Marica grófnő szubrett-szerepeit alakítja román nyelven.

A Budapesti Operettszínházban a 2010/2011-es évadban A Csárdáskirálynő Stázijaként debütált. Ezt követően a Komáromi Lovasszínház és a Sziget Színház új magyar rockoperájába, a Honfoglalás-ba is meghívták a vad besenyő lány szerepére.

A 2011/2012-es évadban a Budapesti Operettszínházban újabb feladatokat kapott, a Miss Saigon Kimjeként első musical-főszerepét játszhatta el, majd a Borban a vigasz...! c. lovagrendi operett gálában tűnt fel. A következő szezonban játszik majd a többi között a Marica grófnőben, az Ördögölő Józsiásban és a Viktóriában is.

Jelenlegi előadásai

István, a király

Boglárka  

Lili bárónő

Lili bárónő  

Nine

Carla Albanese - Guido szeretője  

Viktória

O Lia San  

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X