VIDEÓGALÉRIA

A mosoly országa - sajtótájékoztató (2021.10.12.)


Lehár Ferenc egyik leghíresebb operettje ezúttal a világhírű brit rendező, Stephen Medcalf színrevitelében látható hármas szereposztásban, a bemutatóra október 22-én, 23-án és a Magyar Operett Napján, október 24-én kerül sor a Budapesti Operettszínházban.

Hegedűs a háztetőn - ajánló


"Hegedűs a háztetőn... valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!" A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösségéletét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesemberfeleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett, szerelemből kívánnak házasodni, így a legidősebb lány, Cejtel a dúsgazdag férj helyett a szegény szabólegényt, Mótelt választja; húga, Hódel Szibériába utazik fogvatartott kedvese, Perchik után; Háva, a harmadik lány pedig egy más vallású fiú mellett talál rá a boldogságra. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek különböző megpróbáltatásokkal kell szembenéznie: az egyre erősödő antiszemitizmussal, a politikai megmozdulásokkal és végül a rendelettel, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét! A darabot Magyarországon először az Operettszínházban mutatták be 1973. február 9-én Vámos László rendezésében, a főszerepben Bessenyei Ferenccel. Nagyon fontos mű, mely egyfajta átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, különleges zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket. A darabot 1974-ben betiltották, és csak tizenegy év múlva, 1985-ben mutatták be újra, ugyancsak az Operettszínházban. 2021-ben Bozsik Yvette rendezésében, a színház valamennyi művészének közreműködésével tér vissza repertoárunkra!

Korhatár nélkül - Táncest (előzetes)


Ismét felveszik a spicc-cipőt a Budapesti Operettszínház balett-táncosai egy rendkívüli nagybalett-összeállításban! A Korhatár nélkül táncest a Diótörő után egy újabb mérföldkő a Színház életében. Az est első részében körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától a Mosoly országáig a legszebb pas de deux-kkel és kartáncokkal. A második felvonás a barokk kor báli balett éjszakáinak hangulatát hivatott előhívni Felix Mendelssohn-Bartholdy klasszicista stílusban íródott szimfóniájára. Humoros harminc perces etűd négy zenei tételben, színpadra vitt energia, viharok és kedves érzelmi lecsengések, a koreográfus képzeletének groteszk képtára. Ez az első nagyszínpados kortárs balettkoreográfia a Budapesti Operettszínházban, mely kortárs létére klasszikus és neoklasszikus elemeket is ötvöz . Nem több, de nem is kevesebb, mint garantáltan kellemes kikapcsolódást ígérő, fél órán át vibráló táncprodukció korhatár nélkül.

La Mancha lovagja ajánló


Hosszú évtizedek után most újra színpadunkon az előadás, melyet szöveg- és kottahűen, ám modern eszközökkel, gondolatisággal és látvánnyal, lenyűgöző jelmezekkel, parádés szereposztással mutatunk be nézőinknek 2020. szeptember 11-én. A főbb szerepekben többek között Homonnay Zsoltot, Németh Attilát, Nagy Lórántot, Serbán Attilát, Sándor Pétert, Kocsis Dénest, Kerényi Miklós Mátét, Peller Annát, Nádasi Veronikát és Dancs Annamarit láthatják majd, a rendező-koreográfus Vincze Balázs.

Marica grófnő - sajtótájékoztató


Október 23-án mutatja be a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre egyik legkedveltebb operettjét, a Marica grófnőt. Az előadás nyilvános sajtótájékoztatóját október 19-én tartottuk.

Mit szólna mindehhez Vian?


Boris Vian gyerekkori szívbetegsége miatt mindvégig a halál árnyékában élt. Tudta, hogy keveset fog élni. Harminckilenc évesen halt meg egy moziban, ahol az ő művéből készült filmet vetítették. Születésének 100. évfordulójára a Budapesti Operettszínház márciusban bemutatta a Tajtékos dalokat, azonban a premier estéjén bejelentették, hogy másnaptól bezárnak a színházak. Adódik a kérdés: MIT SZÓLNA MINDEHHEZ VIAN? Kiss Csabával a Tajtékos dalok díszletében beszélgettünk.

Je suis snob - Egy sznob


Je suis snob - Egy sznob zene: Jimmy Walter, vers: Boris Vian, fordító: Müller Péter Sziámi szereplők: Cseh Dávid Péter, Kékkovács Mara, Pálfalvy Attila és Széles Flóra rendező: Kiss Csaba

A Budapesti Operettszínház újonnan bevezetett egészségügyi biztonsági intézkedései


Szeretettel ajánljuk kisfilmünket, amely részletesen bemutatja a Budapesti Operettszínház újonnan bevezetett egészségügyi biztonsági intézkedéseit. ???????? A videóban művészeink és munkatársaink segítségével részletesen ismertetjük, hogyan lehet a megfelelő védekezés mellett biztonságosan és gyorsan bejutni a nézőtérre! Az Önök biztonsága kiemelten fontos számunkra!

Augusztusban is Szabad ég alatt!


Nézőink kívánságát teljesítve folytatjuk a koncertsorozatot! Tartsanak velünk augusztusban is!

Szabad ég alatt - Musical Open Air


Káprázatos hangulatban indult útjára Open Air zenés rendezvénysorozatunk. Tartsanak velünk továbbra is, agusztusban még négy gálával várjuk Önöket!

Évadnyitó sajtótájékoztató - 2020/21 A mosoly évadaSemmelweis-hét az Operettszínházban


A koronavírus elleni harc főszereplői ritkán láthatóak a színpadon. Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve a Budapesti Operettszínház tematikus hetet szentel annak a magyar orvosnak, aki korát megelőzve majdnem 200 éve felfedezte a fertőzés leküzdésének titkát. Tartsanak velünk az Operettszínház online felületein!

Együttműködő partnerünk, a PBS növendékeinek kórustevékenysége Home Office-ban


Együttműködő partnerünk, a VOKE Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdió növendékeinek kórustevékenysége Home Office-ban Kórustanár: Szabó Mónika, a Budapesti Operettszínház karigazgatója

Huszka Jenő: Mária főhadnagy - A bugaci határon (Balázsfi Alexandra - Czuczor Dávid)


Pontosan 145 éve, 1875. április 24-én született az egyik legismertebb magyar operettszerző, Huszka Jenő. Ő a műfaj egyik hazai úttörője, óriási szerepe volt abban, hogy a magyar operett világhírűvé váljon. Nevéhez olyan művek fűződnek, mint például a Bob herceg, a Lili bárónő, a Mária főhadnagy, és még sorolhatnánk... csupa olyan nagyszerű alkotás, amelynek nagy slágereit szinte mindenki ismeri. A komponista tiszteletére nagyszabású gálaműsort állítottunk volna színpadra, amit ugyan az eredetileg tervezett időpontban nem tudunk megrendezni, de ez nem jelenti azt, hogy lemondunk róla: amint lehetőségünk lesz rá, pótoljuk, hogy egy egész estén át szórakoztassuk Önöket ezekkel a feledhetetlen dallamokkal. Addig is "húzassuk a fülünkbe", fogadják szeretettel Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjéből A bugaci határon című dalt színházunk két ifjú művésze, Balázsfi Alexandra és Czuczor Dávid előadásában!

Viani életérzések - kulisszatitkok 2.


"Vian az én emberem" - mondta elégedett mosollyal Kiss Csaba, a Tajtékos dalok rendezője, de hogy ez pontosan mit is jelent, az majd az előadáson derül ki! Addig is hangolódjanak velünk, és nézzék meg legújabb kisvideónkat! A filmet készítette: Dorka Dicso és Dicső Dániel

Viani életérzések - Kulisszatitkok 1.


A Tajtékos dalok próbáján jártunk. (első szereposztás) Már csak néhány nap van Boris Vian 100. születési évfordulójáig, és a premierig! Az előadásról bővebben: http://bit.ly/2U6qNOR A filmet készítette: Dicső Dorka és Dicső Dániel

Nőnap a Budapesti Operettszínházban


A La Mancha sármos színészei nem csak a színpadon lovagok! Legfontosabb erényeik közé tartozik a nők tisztelete. "A nő a férfi célja, a fény, mely lépteit irányítja, a nő a dicsőség maga!" Nagyon Boldog Nőnapot kívánunk! A köszöntőben szereplő színészeink: (balról jobbra) Petridisz Hrisztosz, Magócs Ottó, Bálint Ádám, Imre Roland Szabó P. Szilveszter, Nagy Lóránt, Sándor Péter A zongoránál: Barta Gábor

Zenés párnacsata Boris Vian-módra, avagy Tajtékos dalok flashmob az Operettben


Napos hétfő délután a Nagymező utcában, gyanútlan járókelők. Aztán megjelenik néhány talpig feketébe öltözött, csuklyás alak, akik egy ravatalon fiatal férfit tolnak... Csodálkozó, kíváncsi tekintetek. Már sejteni lehet, hogy valami turpisság készül, hisz ki más fekhetne kaján vigyorral a ravatalon, mint Boris Vian? Akik lemaradtak a villámcsődületről, most megnézhetik az eseményről készült rövidfilmünket. Ha pedig szeretnének még részletesebb képet kapni Boris Vian szürreális, pezsgő világáról, foglaljanak jegyet a Tajtékos dalokra! Bemutató: 2020. március 10. További információ: http://bit.ly/2U6qNOR A videót készítette: Dicső Dorka és Dicső Dániel

Tajtékos dalok - Mozart velünk videóklipÍgy készült a Tajtékos dalok videóklipje


Féktelen, játékos humora volt. De ő maga szinte soha nem nevetett, pedig játszott mindennel, irodalommal, szerelemmel, háborúval. Legtöbbet a halállal. A sajátjával. 12 éves kora óta tudta, hogy nem él sokáig. Ezért gyorsan élt, szinte habzsolta a tajtékos napokat. Regénye nemzedékek bibliája, a 20. század egyik legmeghatóbb szerelmes története. Írt, játszott, trombitált, filmezett, festett, zenélt. Mérnök is volt. Meg jeles patafizikus. Egy moziban halt meg egyik regényéből készült film vetítése közben. 39 éves korában. Ezt a páratlanul gazdag, fordulatos életet idézzük meg az ő szellemében ? sok játékkal, nevetéssel, szexussal, minimális tisztelettel. Boris Vian módra, születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X