News

Tiétek a színpad! - Színházi vetélkedő 2023/24 - Felhívás

2023. Apr 20.

A Budapesti Operettszínház – hagyományteremtő szándékkal – TIÉTEK A SZÍNPAD elnevezéssel 2022-ben új programot indított általános iskolai és középiskolai diákok számára.

Idén, A magyar operett évében, a Petőfi 200 – emlékévhez kapcsolódva, a magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére, második alkalommal is útjára indítjuk pályázatunkat. Versenyre hívjuk a drámaszakköröket, -tagozatokat és mindazon iskolai osztályokat, formációkat, amelyek éreznek magukban ehhez kreativitást.

Az idei feladat:

Lebstück Mária, az 1848-as hős amazon történetéből egy legfeljebb 25 perces prózai vagy zenés előadás készítése. Feldolgozható a teljes élettörténet, de lehet annak valamely – egy vagy több – részlete, jelenete, fordulópontja is. Petőfi – nemcsak, mint a magyar szabadság költőóriása, hanem úgyis, mint a színjátszás kimagasló művelője és dicsőítője – emlékének is hódolva előadásotokba beleszövődhet Petőfi alakja és/vagy tőle származó valamely kedvenc idézet is!

Jelige: Keressük korunk ifjú hős amazonját!

Ehhez inspirálódhatnak nálunk, a Mária főhadnagy című előadásunkon.

AZ ELŐADÁSBAN AZ OPERETT RÉSZLETEI (sem szöveg, sem zene) NEM HASZNÁLHATÓK FEL!

 

Jelentkezési határidő: 2023. 11. 30., 17 óra.
A jelentkezés módja: a kitöltött jelentkezési lap beküldése a jatek@operett.hu címre.

Az elkészült művekről készítsenek videofelvételt, amelyet küldjenek el a jatek@operett.hu-ra!

A videónak tartalmaznia kell – vagy beküldésnél feltüntetve– a teljes szereposztást, valamint azok névsorát is, akik az adott produkció létrehozásában alkotó módon közreműködtek (pl. rendező, szövegíró stb.)
Az elődöntő versenyzői a videók alapján kerülnek kiválasztásra a zsűri döntése alapján. 

A videó beküldésének határideje: 2024. 01. 31., kiválasztás: 2024. 02. 10-ig.

Az elődöntőbe jutott csoportoknak színházi segítséget is biztosítunk, egy-egy mentort személyében, aki közreműködik az előadás sikeres színpadra állításában: ötletel velük, segít a játékban, saját tapasztalatokat, technikákat oszt meg. Minden középdöntőbe jutott csoport próba lehetőséget  is kap a mentorokkal, a Raktárszínházban.

Elődöntő: a kiválasztott csoportok a Raktárszínházban mérik össze tudásukat egy előválogatón, zsűri előtt. A zsűri tagjai: színházunk sztárjai és vezetősége.

Egy napon 3-4 csoport fog versenyezni egymással a Raktárszínházban. A zsűri által kiválasztott legjobb négy csapat jut tovább.

Az elődöntőbe jutott videók a Budapesti Operettszínház Facebook-oldalán egy közönség-szavazásos versenyben is részt vesznek. A legtöbb like-ot kapó videó közönségszavazattal jut a döntőbe.

Az elődöntők 2024. február végéig lezajlanak.

Döntő: a zsűri által kiválasztott legjobb 4 előadás és a közönségszavazás győztese a Kálmán Imre Teátrumban fogja összemérni erejét nézők és a sajtó nyilvánossága előtt. A Budapesti Operettszínház művészei a Mária főhadnagy című előadásunk részleteivel fogják színesíteni a döntőt a szünetekben, ezzel is emelve az esemény fényét.

A döntőre 2024. március közepén kerül sor.

A pontos dátumokról értesíteni fogjuk a versenyzőket.

 

Fődíj: a Kálmán Imre Teátrumban egy teljes előadás a csoport igényei szerinti nézőközönségnek, minden színpadi technika biztosításával.

A Budapesti Operettszínház a Játék keretében megvalósuló előadásokat (beleértve a nyertes produkció előző bekezdés szerinti előadását is) rögzítheti és bármely technológiával nyilvánossághoz közvetítheti, illetve minderre harmadik személynek engedélyt adhat.

Amennyiben szeretnek játszani, imádják a színjátszást, jelentkezzenek!


« Back here : News