Hírek

A Budapesti Operettszínház első LeFou-ja

2020. nov. 08.

Oláh Tibor már több mint 20 éve a Budapesti Operettszínház tagja, ez idő alatt jó pár szerepben láthatta a közönség. Egyik legrégebb óta játszott karaktere LeFou A Szépség és a Szörnyeteg című családi musicalből. A darab novemberben újra látható a színházban, ennek apropóján az évek alatt összegyűlt emlékeiről beszélgettünk Tiborral.

 Már a kezdetek óta, 15 éve játszol a darabban, LeFou és D'arque szerepében. Emlékszel hány alkalommal bújtál a karakterek bőrébe?

A musical Böhm György rendezésében 2005 óta már több mint 1000 alkalommal varázsolta el a színház közönségét, ebből legalább 800-ban voltam benne. LeFou Gaston jobb keze, szolgálója, míg D'arque egy szórakozott professzor. Magyarul és németül is játszottam mindkét karaktert.

 A Budapesti Operettszínház első LeFou-ja - 0

Ez rengeteg előadást jelent, biztosan sok emléked fűződik a darabhoz. Megosztanál velünk pár történetet?

Amikor a német turnék voltak, előfordult, hogy két-három hónapot is folyamatosan kint voltunk. Rengeteg előadás zajlott ilyenkor, általában 70-80 egy turné alatt. Karácsony tájékán dupla előadásokat tartottunk, és volt olyan, hogy délután D'arque-t játszottam, este meg LeFou-t, délután a színpad jobb oldalán álltam, este meg a bal felén. Amikor már a sokadik duplaelőadás ment le, volt, hogy elkezdődött a zene és hirtelen le kellett néznem, melyik ruha van rajtam, hogy éppen melyik szöveget kezdjem el énekelni. Egy kicsit tudathasadásos állapot.

Olyan is előfordult, hogy miután itthon játszottuk a darabot és kimentünk Németországba, bejöttem a jelenetbe, ahol Belle éppen teregetett, és azt mondtam neki: "Hé Belle, nem láttad Gastont?" - magyarul, a német nyelvű előadáson! Füredi Niki volt a Szépség, és azt láttam az arcán, hogy furcsán néz rám. Akkor rádöbbentem, hogy Németországban vagyunk, és gyorsan elmondtam németül is a szöveget.

A turnéknak köszönhetően rengeteget utaztunk, egy nagyon jó kis csapat jött össze. Rendkívül sajnálom, hogy idén nem tudunk kimenni, eddig minden évben külföldön is játszottuk a darabot. Gyakorlatilag 10 év óta most lesz az első olyan karácsony, amit majd itthon tölthetek a családommal, ennek persze nagyon örülök, de azért hiányzik a turnézás.

A Budapesti Operettszínház első LeFou-ja - 1

 Ennyi év elteltével hogyan tekintesz A Szépség és a Szörnyeteg musicalre, nem vált unalmassá vagy rutinszerűvé a számodra?

Nagyjából 800 előadáson vagyok túl, plusz a próbák, de azt kell, hogy mondjam, minden alkalommal elvarázsol a darab. Annyira szép a zene, minden egyes hang olyan hihetetlenül ki van dolgozva és a helyén van, a színház zenekara gyönyörűen játszik és a cselekmény is szívet melengető, egyszerűen megunhatatlan, a szívem csücske ez a musical. Felnőtt mellettem pár generáció a 15 év alatt, például Csészi karakterét alakító fiatal kollégák közül már sokan házasok, sőt van, akinek már gyermeke is született. LeFou-t emiatt is egy kortalan karakternek érzem, ugyanolyan örömmel játszom el minden alkalommal, mondhatni hozzám nőtt ez a figura.

Legközelebb miben láthat majd a közönség?

Tavasszal a Viktóriában egy gonosz orosz tisztet fogok játszani. Ez az első olyan szerepem, amiben nem komikus figurát alakítok, hanem egy komoly karaktert. Bevallom, ez egy kicsit nehéz feladat, de várom, hogy egy másik oldalamat is megmutassam a nézőknek.

Az interjút készítette: Molnár Evelin

További információ az előadásról itt található.


« Vissza ide : Hírek