Hírek

Amerikába megy a hungarikumok királynője!

2021. júl. 31.

A kulturális hungarikumok királynője, az operett fog jövő ősszel bemutatkozni egy amerikai-kanadai turnén - hangzott el szerdán a Pesti Vigadóban tartott sajtótájékoztatón, ahol arról is szó volt, hogy a turné előtt a PBS amerikai közszolgálati televízió a Budapesti Operettszínház művészei­nek produkcióit vetíti, amelyeket a pandémia idején rögzítettek.

- A 
Postamúzeumból hoztam magammal egy kulturális értéket, egy valódi Puskás-féle telefonhírmondót - mondta Fekete Péter kulturális államtitkár szerdán a Pesti Vigadó sajtótájékoztatóján utalva arra, hogy nemcsak a kulturális értékek létrehozása a fontos, hanem az is, hogy erről tudomást szerezzen a világ. - Az egyik oldalon temérdek alkotó fantasztikus művész és kultúrateremtő van, a másik oldalon pedig ott vannak a kultúra fogyasztók, akik nem tudják, hogy fogyasztani szeretnének. A kettő közé kultúraközvetítőkre van szükség. Amikor kultúrafogyasztókról beszélünk, akkor a határon túli kultúrafogyasztókról is szó van, akikben a magyar képet, a magyar gondolatot éppen ezekkel a magyar kulturális alkotásokkal tudjuk helyre tenni - hangsúlyozta a kulturális államtitkár.

Nacsa Olivér humorista a sajtótájékoztató házigazdájaként kiemelte, hogy csaknem tíz évvel ezelőtt ő már arról beszélt, hogy az operett megítélésén változtatni kellene, korszakalkotó dolgot kell csinálni. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, ez mára meg is valósult. A PBS, az amerikai közszolgálati televízió az idei esztendő második felében az Egyesült Államok 43 államában adásba helyezi a pandémia idején rögzített operettgálát. Vadász Dániel, az Operettissima ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a főműsoridőben szereplő gála előtt és után lehetőség nyílik hazánk és a hungarikumok bemutatására.

Glatz Attila producer arról beszélt, hogy az Operettissimával közösen jövő év ősszel turnét szerveznek a Budapesti Operettszínház művészeivel. A tájékoztató sajtóanyagból az is kiderült, hogy Johann Strauss A denevér (amelyben egy magyar csárdás az egyik sláger), Lehár Ferenc A víg özvegy, valamint Puskás Ferenc után a legnépszerűbb magyar, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című műveivel lépnek majd fel.
A szervezők hangsúlyozták, hogy a magyar operett egyszerre a legnagyszerűbb nagykövete, valamint PR-, marketing- és promóciós eszköze az országimázsnak. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Chicago, Cleveland, Baltimore, New York, Boston, Montreal és Toronto lesznek a jövő őszi turné helyszínei. Ezeken a helyszíneken az Operettissima nemcsak operettet, hanem más hungarikumokat is bemutat majd egy kiállításon. Ahogy a sajtóanyagban olvasható: "Az épített környezet, az innováció, a néphagyomány és a gasztronómia népszerűsítésével betekintést engedünk hazánk értékeibe, így hódítva meg milliókat, hogy érdeklődjenek vagy turistaként el is látogassanak Magyarországra."

- Az operett kiemelkedő csillagként viszi a magyarság hírét a világban - emelte ki Nagy István agrárminiszter, aki a Hungarikumbizottság elnökeként arról is szólt, hogy a hungarikumok megismerése révén a magyar kultúrához, a magyar gondolkodáshoz és lélekhez is közelebb lehet kerülni.

Amerikába megy a hungarikumok királynője! - 0

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója kiemelte, hogy azért dolgozik, hogyha valaki a magyar operettről hall, akkor annyira természetesnek érezze az összefüggéseket, mintha az orosz balettről lenne szó. Fontosnak tartotta, hogy a magyar operettművészet ismertsége növekedjen a leendő turné és az amerikai televíziókban vetített felvételek révén.
"A Budapesti Operettszínház mind apparátusban, mind felkészültségben készen áll arra, hogy a legmagasabb minőségben, stílusában a legautentikusabb hűséggel mutassa be nemzeti kincsünket a világ bármelyik részén." - mondta a Főigazgató.

A sajtóanyag tájékoztatása szerint a múlt esztendőben az élő koncertek elmaradása arra késztette a szervezőket, hogy a nagy hírű, több évtizedes és több tíz millió nézőt vonzó, amerikai és kanadai múltra visszatekintő Saluta to Vienna koncertsorozatot kiterjesztik Magyarországra, és ezzel előkészítik az Amerikai Egyesült Államok és Kanada több nagyvárosának legnívósabb hangversenytermeiben tervezett turnét is, fókuszálva az operett és ezen belül a magyar operett mint hungarikum műfajára.

Forrás: Magyar Nemzet (magyarnemzet.hu)


« Vissza ide : Hírek