Hírek

Az országgal együtt a szerelmeseket is szétszakítják egymástól

Készül a Szétszakítottak munkacímű tévéfilm (Horváth Bálint írása)

2022. jan. 15.

A Budapesti Operettszínház és Iványi Marcell rendező-producer zenés történelmi filmet készít a Szétszakítottak című zenés előadásból, amelyben egy fiatal pár kapcsolatát is megpecsételi az országot szétdaraboló trianoni szerződés. A jelenleg utómunka alatt álló tévéfilmet nyáron mutathatják be.

A film hétköznapi szemszögből mutatja be a trianoni szerződés következményeit. Középpontjában egy fiatal pár, egy felvidéki Budapesten tanuló lány, Ibolya és a temesvári Bor család fiúgyermekének, Miklósnak kapcsolata áll. Személyes sorsuk, szerelmük és szakításuk története egy nagyobb történelmi tabló része, amely egész országrészek egymástól való búcsúját jelenti.

A Budapesti Operettszínház előadóművészei a trianoni békeszerződés aláírásnak 100. évfordulóján, 2020 nyarán mutattak be online formában egy  videófilmet a készítés alatt álló, Szétszakítottak című előadás részleteiből. Dolhai Attila szövegíró és Cári Tibor zeneszerző (Ruben Brandt, 10) Dér Zoltán visszaemlékezésein alapuló műve több részletben került fel a színház közösségi platformjaira, ahol kiemelkedő nézettséget ért el. A temesvári Dér család tagjai magyar állampolgárként élték át a világháború végét, szülővárosuk elcsatolását, családjuk menekültté válását.

Az országgal együtt a szerelmeseket is szétszakítják egymástól - 0Mészáros Árpád Zsolt és Tóth Zsolt operatőr / Fotó: Horváth Judit

A bő félórás, fekete-fehér kisfilm sikere Kiss-B. Atilla főigazgatóban megererősítette a gondolatot, hogy a mű üzenetét minél nagyobb közönségnek kell eljuttatnia, és erre a film a legalkalmasabb médium. A darab 2020 június 4-ei online bemutatóját követően így a filmváltozaton is elkezdtek dolgozni. A Nemzeti Filmintézet a színházak és filmesek együttműködését szorgalmazó pályázatának keretében 100 millió forinttal támogatta a Szétszakítottak tévés adaptációjának elkészítését.

"Zenés történelmi filmnek vagy zenés családi drámának is hívhatjuk, műfaját tekintve. A szereplők és környezetük tragikus története, a zenei anyagok, a dalok és a dramaturgia, hogy karaktereket megénekelt belső monológokkal ábrázoljunk filmben - ez mind kihívás számomra" - mondta el a tévéfilmről Iványi Marcell rendező-producer. A Szél című, Cannes-ban Arany Pálmával kitüntetett kisjátékfilm rendezője korábban már színészként, rendezőként és vágóként is dolgozott zenés produkciókban, de most első alkalommal rendezett zenés játékfilmet.
Az országgal együtt a szerelmeseket is szétszakítják egymástól - 1Németh Marcell / Fotó: Tóth Eszter Anna

A rendező a munkát "kihívásnak, egyben szolgálatnak" jellemezte. "Az Operettszínház részéről mind a színészek, mind a technikai csapat nagyon felkészült, koncentrált volt. Igazán jó csapatmunka folyt, ami össze is kovácsolta a filmes szakemberekkel együtt a csapatot - a lelkes, jó energiájú hangulat végig velünk volt."

Cári Tibor és Dolhai Attila eredeti szerzeményei adják a film gerincét, amelyek mellé még újabb dalok is bekerültek. Németh Ákos forgatókönyve új jeleneteket és képi megvalósításokat is hozott a történetbe. Iványi Marcell és Tóth Zsolt operatőr azért döntöttek a fekete-fehér képi megvalósítás mellett, mert "az színesebb tud lenni a színesnél" és így könnyebben össze is tudják kapcsolni a felvételeket a korabeli archív anyagokkal.
Az országgal együtt a szerelmeseket is szétszakítják egymástól - 2Gubik Petra és Dénes Viktor / Fotó: Horváth Judit

"Alapvető, hogy a Színházban az igazgató oszt szerepet, jó esetben a rendezővel egyeztetve. Nálunk közmegegyezés volt abban, hogy az eredeti felállás játssza a szerepeket, akik az okostelefonos videót is készítették."
 A szereplőgárdát Dolhai Attila szervezte össze, az eredeti felálláshoz képest kizárólag csak fizikai-egészségügyi problémák miatt történt változtatás.

Janza Kata, Gubik Petra, Földes Tamás, Dénes Viktor, Sándor Péter, Oszvald Marika, Melis Gábor, Mészáros Árpád Zsolt és a 12 éves Németh Marcell lesznek a főbb szerepekben láthatóak. "A színház készségesen segített az egyeztetésben, nemcsak a főszereplőket, de az összes egyéb epizód és statiszta szerep eljátszásához is biztosította a közreműködőket a balettkarból, énekkarból, és a Pesti Brodway Stúdió növendékei közül."
Az országgal együtt a szerelmeseket is szétszakítják egymástól - 3Földes Tamás / Fotó: Tóth Eszter Anna

A munkát Bolba Tamás vezetésével több hetes zenefelvétellel kezdték, amely egy zenés film esetében elkerülhetetlen. "Nagy élmény volt a dalokat felvenni, majd forgatni, hallgatni, hogyan énekelnek rá saját hangfelvételeikre a színészek és közben látni, ahogy karaktereikkel átélik a jelenetet" - emlékezett vissza a rendező.

A forgatás 11 napig tartott 2021 novemberében. A stáb műteremben és külső helyszíneken, a korhoz illő újpest-kertvárosi utcákban, a Magyar Vasúttörténeti Parkban és a Rákospalota-Újpest vasútállomáson dolgozott. Utóbbi helyszíneket a MÁV Zrt. és a MÁV Nosztalgia Kft. koprodukciós partnerként biztosította számukra.

Az országgal együtt a szerelmeseket is szétszakítják egymástól - 4Mészáros Árpád Zsolt és Sándor Péter próbán / Fotó: Burkus Dávid

Szétszakítottak az NFI pályázati támogatásával, a Budapesti Operettszínház és a filmgyártó Kraatsfilm produkciójában készül. Az eredeti ötlet és dalszövegek szerzője Dolhai Attila, zeneszerzője, Cári Tibor forgatókönyvírója Németh Ákos, operatőre Tóth Zsolt, zenei vezetője Bolba Tamás, hangmérnöke Péterffy Máté, vágója Lőrincz Attila és gyártásvezetője Fehér Nikoletta.

A film készítése jelenleg az utómunkánál tart, miközben Cári Tibor zeneszerző is tovább dolgozik a dalokon és a kísérőzenén. A jelenlegi tervek szerint a filmet 2022. június 4-én mutatják be az MTVA egyik csatornáján.

Címlapfotó: Janza Kata a filmben / Fotó: Tóth Eszter Anna

Eredeti cikk: https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/az-orszaggal-egyutt-a-szerelmek-is-szetszakadnak.html 

Korábbi hírek a filmmel kapcsolatban: http://www.operett.hu/index.php?inc=cikk&cikkId=459&menuId=24 








« Vissza ide : Hírek