Hírek

Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait

2019. máj. 07.

Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 0
 
Hét ország ifjú reménységei mérettették meg magukat a komolyzenei tehetségkutatónak is tekinthető énekversenyen. Május 5-én, vasárnap rendezték a döntőt, hétfőn pedig nagyszabású gálaesten mutatkoztak be a díjazottak a budapesti közönségnek.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 1
Marina Kovchina
(fotók: Kállai-Tóth Anett)
 
Komárom Város Önkormányzata, a Komáromi Városi Művelődési Központ, és a Komárom és Vidéke Célalap, Komárom Város polgármesterének védnöksége alatt, a Budapesti Operettszínházzal együttműködve immáron harmadik alkalommal rendezte meg a jól ismert operett-énekversenyt. Lehár szülővárosa legutóbb 2016-ban adott otthont az eseménynek, akkor hat ország 90 résztvevője közül ötvenen jutottak tovább, az győztesek között olyan neveket találhattunk, mint Lévai Enikő, Fedor Osipov, vagy Kardffy Aisha. A szervezők célja most is az volt, hogy nemzetközi szinten is népszerűsítsék az operett műfaját és új tehetségeket fedezzenek fel.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 2
Kis-Lukács Bernadett és Rétyi Zsombor
 
Az idei versenyre 2019. március 31-ig lehetett jelentkezni primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett-buffó páros kategóriában. Magyarország és Szlovákia mellett Oroszországból, Romániából, Horvátországból, Svájcból, sőt még az Egyesült Államokból is érkeztek jelentkezők, akiknek három fordulón kellett bizonyítaniuk. A selejtezők Prágában, Pozsonyban, Moszkvában, Kolozsváron és Budapesten zajlottak, a középdöntőre és döntőre Komáromban került sor, ahol  már nemzetközi zsűri hallgatta és értékelte az énekeseket, melynek tagja volt Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera-operett ének szakos tanára, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Ksenia Zharko karmester, a moszkvai Női Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, valamint Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő, érdemes és kiváló művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. A bizottság elnöki tisztségét Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára, színházunk főigazgatója töltötte be.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 3
Balázsfi Alexandra és Czuczor Dávid
 
Nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, hiszen fantasztikus tehetségek mutatták meg magukat. A bonvivánok közül végül Laki Péter és Ninh Duc Huan Long végzett az első helyen, a második az orosz Sergey Kanygin lett. A primadonnák közül a szlovák Eva Bodorová (Bodor Éva) és az orosz Marina Kovchina bizonyult a legjobbnak, Zuzana Spót Ballánová (Ballán Zsuzsa) végzett a harmadik helyen. A szubrett-buffó párosok közül a kolozsvári Kis-Lukács Bernadett-Rétyi Zsombor, valamint Bojtos Luca-Erdős Attila lett a legjobb, mellettük Faragó Alexandra-Dénes Viktor és Balázsfi Alexandra-Czuczor Dávid duója állhatott fel a képzeletbeli dobogóra. A közönségdíjat is Laki Péter nyerte el.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 4
Laki Péter és Ninh Duc Huan Long
 
Hétfő este, a Budapesti Operettszínházbanrendezett ünnepi gálaműsor keretein belül a fővárosi közönségnek is bemutatkoztak a jövő csillagai. A gála házigazdáiként Peller Anna és Csonka András gondoskodtak a remek hangulatról, és színházunk vezető szólistái, Fischl Mónika és Vadász Zsolt színesítették jelenlétükkel az estét. A Budapesti Operettszínház Szimfonikus Zenekarát vezényelte és a műsort összeállította Pfeiffer Gyula főzeneigazgató, közreműködött továbbá a színház Balettkara. A komáromi döntőt és a versenyt záró ünnepi gálaműsort Bori Tamás rendezte.
 
A hazai és külföldi fellépők Lehár Ferenc művei mellett olyan klasszikusokkal kápráztatták el a nagyközönséget, mint például Strauss Cigánybárójából Barinkay belépője, Ábrahám Pál Bál a Savoyban című darabjából az Oh, Mr. Blue, Huszka Jenő Mária főhadnagyából A bugaci határon és még sorolhatnánk.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 5
Az Operettszínház balettkara
 
Az est különlegessége volt, hogy az első felvonás nyitányaként balettkarunk Lehár Ferenc Gold und Silber Walzerére Kocsis Tamás által koreografált csodálatos balettet adott elő, míg a második rész elején Lehár Ferenc Ungarische Fantasie című művéből hallhattunk hegedűszólót zenekari kísérettel Trejer István koncertmester közreműködésével, ami igazi kuriózumnak számított.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 6
Az Operettszínház zenekara
 
A gála végén következett a díjátadó ünnepség, amelynek során Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a zsűri elnökeként mondott beszédet, röviden értékelte a versenyzőket.
 
Kiemelte annak fontosságát, hogy ilyen sok fiatal művész veszi komolyan az operett műfaját, a versenyt pedig lehetőségként említette, hogy megláthassák magukat mások tükrében, fel tudják mérni, hogy hol tartanak szakmailag.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 7
Kiss-B. Atilla
 
Elárulta, éppen ennek okán nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, nem is tudtak teljes igazsággal dönteni, mert valaki ebben volt erősebb, valaki abban. Igyekeztek bölcsen ítélkezni, és azzal is üzenetet szerettek volna közvetíteni, hogy bizonyos díjakat nem adtak ki vagy épp megosztották a helyezéseket. Zárszóként azt kívánta a résztvevőknek, hogy a jövőben is odaadással és teljes erőbedobással műveljék tovább az operettjátszást.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 8
Sergej Kanygin
 
A kategóriák győzteseinek kihirdetése mellett különdíjak átadására is sor került.
Zuzana Spót Ballánová (Ballán Zsuzsa) három különdíjat is kapott, moszkvai, kolozsvári és budapesti fellépési lehetőséget Szép Gyula, Ksenia Zharko és Kiss-B. Atilla felajánlásából. A díjazottat a színpadon a moszkvai karmesterasszony köszöntötte, aki kiemelte, mennyire szereti a műfajt, és üdvözölte a hungarikumnak számító magyar operettjátszást.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 9
Zuzana Spót Ballánová (Ballán Zsuzsa)
 
A Bojtos Luca-Erdős Attila érdemelte ki a Pentaton Művész- és Koncertügynökség különdíját - melyet Szentpéteri András ügyvezető adott át -, egy müncheni vendégszereplés lehetőségét.
Dr. Vadász Dániel és Nacsa Olivér producerek adták át Faragó Alexandra és Dénes Viktor részére a 2019. évi nyári Budavári Palotakoncertekre szóló fellépési lehetőséget.
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 10
Bojtos Luca-Erdős Attila
 
Az MMA Színházművészeti Tagozatának különdíját Kiss-B. Atillától Süle Dalma és Drahos Evelin vehette át.
Sörös Zsolt komáromi vállalkozó különdíját Czikora István kapta.

Gratulálunk az összes résztvevőnek!
 
Díjazták a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny kiválóságait - 11
Faragó Alexandra-Dénes Viktor

 
 
Kategóriák nyertesei:
 
Bonviván

I. Laki Péter (HUN)
I. Ninh Duc Huan Long (HUN-VIE)
II. Sergey Kanygin (RUS)


Primadonna
II.  Marina Kovchina (RUS)
II.  Eva Bodorová (Bodor Éva) (SVK)
III.  Zuzana Spót Ballánová (Ballán Zsuzsa) (SVK)
 
Szubrett-buffó páros
I.  Kis-Lukács Bernadett-Rétyi Zsombor (ROM)
I. Bojtos Luca-Erdős Attila (HUN)
II. Faragó Alexandra-Dénes Viktor (HUN)
III. Balázsfi Alexandra-Czuczor Dávid (HUN)
 
{BOX,30}

« Vissza ide : Hírek