Hírek

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is megnézte a Semmelweis című előadásunkat

2018. okt. 16.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora feleségével, Melindával, Tordy Géza Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész-rendezővel és társulatunk meghatározó művésznőjével, Lehoczky Zsuzsával tekintette meg a szeptember végén bemutatott előadásunkat. A professzor urat az előadás után kérdeztük a benyomásairól.
 
Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is megnézte a Semmelweis című előadásunkat - 0Tordy Géza, Lehoczky Zsuzsa, Dr. Merkely Béla és felesége, Melinda
fotó: Nász Nikolett
 
"A magyar nemzetnek kevés olyan nagysága született, mint Semmelweis Ignác. Hatalmas előrelépés, nagyon fontos mérföldkő volt, amikor rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok kézről kézre adják át. A felismerés hosszú időt vett igénybe, de mihelyt Semmelweis megfejtette, hogy mi okozza az egészséges, fiatal nők halálát, konokul ragaszkodott igazához, és mindent megmozgatott, hogy bizonyítani tudja azt. Mi magyarok igazán büszkék lehetünk, hogy ő egy magyar orvos volt, hiszen a modern orvostudomány egyik legfontosabb felfedezése kötődik a nevéhez, amellyel milliók életét mentette meg. Az utóbbi hónapokban több orvostörténeti írásból volt szerencsém megismerni ennek a rendkívüli embernek a történetet, és mint szakmabéli, állíthatom, hogy egy orvosnak nincs nagyobb fájdalom, mintha elveszíti a betegét. Ez a különleges hangulatú előadás Boross Martin rendezésében kiválóan érzékelteti a fokozódó drámát, amelyet az okozott, hogy noha Semmelweis tudta a megoldást a gyermekágyi láz megelőzésére, senki nem hitt neki. A produkció segítségével megérhetjük az orvos fájdalmát is, aki egymás után veszíti el betegeit, és kirajzolódik belőle Semmelweis Ignác nem mindennapi sorsa is."
 

« Vissza ide : Hírek