Hírek

Február 23-ától Kékszakáll a Budapesti Operettszínházban!

2018. márc. 06.

Kékszakáll története épp olyan alapmese, mint a Hamupipőke, vagy Csipkerózsika. Egy gazdag, hataloméhes férfi története, aki a feleségeit válogatott módszerekkel teszi el láb alól. Megannyi irodalmi és zenés feldolgozása ismert, még rajzfilm is készült belőle, de a leghíresebb változata kétségkívül Bartók Béla egyfelvonásos operája. Nézőinknek azonban véres és komoly drámától nem kell tartaniuk, sokkal inkább a rekeszizmaik komoly igénybevételére számíthatnak, színházunkban ugyanis az ismert történet sziporkázóan mulatságos, vígjátéki verzióját tűztük műsorunkra február 23-ától.

A Kékszakáll alkotó csapata, fotók: Gordon Eszter
 

Jacques Offenbach az egyik legnépszerűbb francia komponista, akit kortársai "Champs-Élysées Mozartjának" is neveztek. Színpadi művei az opera vígjátéki vonalát képviselik, és neki köszönhető az "operett" (= kis opera) elnevezés, így kis túlzással színházunk keresztapjának is tekinthetjük. Alkotásai sajnos ritkán hallhatóak magyar színpadokon, így hiánypótló vállalkozásunkkal arra teszünk kísérletet, hogy Dinyés Dániel zenei vezető, a színház első karmestere segítségével elhozzuk a hazai közönségnek a mester egyik legszórakoztatóbb operettjét. És hogy a sztori közelebb kerülhessen a ma emberéhez, az eredetileg egy királyságban, lovagok és parasztok között játszódó darabot az alkotók az '50-es évek nagyvállalati miliőjébe ültették át. A Máthé Zsolt humoros dalszövegeivel készült, Szabó-Székely Ármin, Lőrinczy Attila és Székely Kriszta által átdolgozott darabban jönnek-mennek majd a vállalati beosztottak, csinos titkárnők, aktatologatók, és még az is lehet, hogy a pizzát egy herceg hozza. Így válik ez a hatalomvágyról és bonyolult szerelmi viszonyokról szóló történet üdítő komédiává az Operettszínházban. Ha valami esetleg még ezután sem lenne világos, megígérjük, hogy hamarosan minden kiderül!

Lőrinczy György főigazgató és Székely Kriszta rendező
 

A december óta tartó próbafolyamattal az elmúlt időszakban számos díjjal kitüntetett, fiatal rendező, Székely Kriszta régi álma vált valóra. Történt ugyanis, hogy a Színművészeti Egyetem utolsó évében osztályfőnöke, Székely Gábor azt a kérdést tette fel növendékeinek, mik azok a darabok, amiket pályájukon mindenképp szeretnének majd megrendezni. A szinte kötelező Shakespeare és Csehov művek felsorolása után Kriszta akkor azt mondta, egyszer mindenképpen szeretne színpadra állítani egy operettet. "Teljesen komolyan gondoltam, de nem tudom, bárki is komolyan vette-e rajtam kívül. Nagyon izgalmasnak tartom ugyanis azt a kihívást, hogy egy ennyire nagy múltú, ilyen sok tradícióval rendelkező műfajt hogyan lehet úgy felfrissíteni és megújítani, hogy azt a klasszikus közönségréteget, amelyik az operett szerelmese, ne elidegenítse, hanem épp ellenkezőleg, emelje a színházi élményét."

Boncsér Gergely
Kékszakáll
 

Nemcsak a Kékszakáll színrevitelének módja, de a szereposztás is igazi meglepetéseket tartogat. Vendégként érkezik a Katona József Színház Jászai Mari-díjas művésze, Szacsvay László, aki Bobéche szenátort alakítja majd társulatunk tagjával, Csuha Lajossal váltásban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel megvalósuló együttműködés keretében az előadásban a Zeneakadémia jelenlegi hallgatói közül többen is komoly szerepekben mutatkozhatnak be. Bojtos Luca Fleurette-ként debütál, váltótársa a társulat fiatal tehetsége Kardffy Aisha, Erdős Attila Kékszakáll személyi titkáraként lép színpadra, ő a színház vezető szólistáját, Peller Károlyt váltja majd, míg Lusine Sahakyan Boulotte, a takarító lány szerepét ölti magára, akit az első szereposztásban primadonnánk, Bordás Barbara alakít. A címszerepet a színház két vezető klasszikus tenorja Boncsér Gergely és Vadász Zsolt játssza. Oscar, a szenátor főtanácsadója Langer Soma és Kendi Ludovik, míg Clémentine, a szenátor felesége az operett műfaj két igazi nagyasszonya, Kállay Bori és Kalocsai Zsuzsa lesz. Saphirként Dolhai Attila mellett Veréb Tamás mutatkozik be, akinek - bár nem áll messze tőle a műfaj, hiszen diplomáját klasszikus ének szakon szerezte - ez az első operett szerepe.

Az olvasópróba
 

Kulcsár Noémi koreográfus, a Táncművészeti Egyetem tanszékvezetője először dolgozik az Operettszínházban, csak úgy, mint Balázs Juli díszlettervező, aki Bodó Viktor állandó alkotótársa és a dalszövegeket jegyző, Máthé Zsolt, akit az Örkény István Színház társulatából ismerhetnek a nézők. A jelmeztervező Pattantyus Dóra, aki a Kreatív kapcsolatokban is Székely Kriszta munkatársa volt, a világításért pedig Bányai Tamás felel. Karigazgató Szabó Mónika, Dinyés Dániel mellett a másik karmester Silló István.


« Vissza ide : Hírek