Hírek

Furcsa innen szemlélni a világot

2020. feb. 14.

Anne Frank, az ártatlan zsidó kislány, akinek embertelen szenvedéseit és szörnyen korai halálát - mint annyi sorstársáét - a náci ideológia és terror okozta. Mindenki hallott már róla, de megrendítő soraival talán még mindig nem szembesültek elegen. Anne Frank naplójában beszél saját sorsáról, de hangja az összes áldozatnak a hangja, azoké is, akik némán mentek a halálba.

Iskolába járt, szorgalmasan tanult, amikor elkezdődött a zsidóüldözés. Családjával menekülniük kellett Németországból, végül Amszterdamban telepedtek le. 1940-ben a németek megszállták Hollandiát, így ott sem voltak már biztonságban. Anne és testvére hiába tanultak kitűnően, másik, zsidó iskolába kerültek, és kötelezték őket, hogy viseljenek sárga csillagot. Anne a tizenharmadik születésnapi ajándék naplójába kezdett írni, egy fiktív barátnőjének címezte bejegyzéseit. Testvére, Margot behívót kapott a munkatáborba, így a család a bujkálás mellett döntött. Rettegtek, nem tudták, milyen holnap virrad rájuk, alig volt kapcsolatuk a külvilággal. Anne Frank ekkor örökítette meg érzéseit, gondolatait a családról, a világról, a háborúról. Hitét a zsidóüldözés ellenére sem adta fel. Az utolsó bejegyzés időpontja 1944. augusztus 1. Három nappal később a rendőrök ismeretlen feljelentés alapján körbevették a házat. Anne és családja élete azon a napon megpecsételődött.

Először Westerborgba, ideiglenes táborba, majd Auschwitzba deportálták őket. A nőket és a férfiakat elkülönítették egymástól, Anne ekkor látta utoljára édesapját. A 15 éven aluli gyerekeket azonnal gázkamrákba küldték a nácik, Anne épp aznap volt 15, így rá még hosszabb kálvária várt. Október 28-án Anne és Margot átkerültek a bergen-belseni táborba, 1945 márciusában tífuszjárvány tört ki, közel 17000 fogvatartott halt meg, végül Anne és Margot is életét vesztette. Mindössze pár héttel azelőtt, hogy a tábort felszabadították az angol csapatok.

Anne Frank híres írónő szeretett volna lenni, naplóját is azért vezette, hogy későbbi könyvéhez megörökítse az eseményeket. A napló azonban nem egy regény alapja lett, hanem a nácizmus szörnyűségének mementója. De ugyanakkor a töretlen reményé is.

A megemlékező sorokból készült egy kisfilm is. A felhasznált szöveget Bánkövi Dorottya írta, a filmet készítette és alámondta Bori Tamás.

Anne Frank naplója már többféle feldolgozásban látott napvilágot, Grigori Frid különleges egyszemélyes operaváltozatát 2020. február 15-én mutatta be a Budapesti Operettszínház. Az előadásról ittolvashatnak bővebben.

Furcsa innen szemlélni a világot című rövidfilmen az Anne Frankot alakító operaénekes, Süle Dalma gondolatai hangoznak el. A felvételt ide kattintva lehet megtekinteni. 

A cikket Bánkövi Dorottya írta.


« Vissza ide : Hírek