Hírek

'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba

2019. márc. 19.

Május 11-én mutatja be a Budapesti Operettszínház a Szerb Antal regénye alapján készült A Pendragon-legenda című musicalt. Kovács Adrián és Galambos Attila darabját Somogyi Szilárd állítja színpadra.
 
'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba - 0
Kiss-B. Atilla, főigazgató
fotók: Gordon Eszter
 
A Carousel - Liliom után újabb bemutatót ünnepelhetünk tavasszal, emelte ki Kiss-B. Atilla a darab olvasópróbáján. "A keresztény emberek Credojában, a 'Hiszekegyben' is szerepel az, ami A Pendragonlegenda jelmondata is: "Hiszek a test feltámadásában és az örök életben". A műben a Rózsakeresztesek az örök élet titkát, elixírjét kutatják és mindenféle fondorlattal próbálják megszerezni azt - mi, zenés színházi emberek pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy a saját "alkímiai laborunkban" keverhetjük ki a csodát, ezt az új zenés darabot, melynek létrejöttének küszöbén állunk. A Pendragon-legenda musical eddig még nem létezett, de most életre kel. Szerb Antal regénye 1934-ben született meg Rózsakereszt címmel, később A Pendragon legenda néven lett ismert, és a legnagyobb művészeket, színházi embereket, filmeseket is inspirálta" - mondta el a Budapesti Operettszínház főigazgatója.
 
'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba - 1
 
Somogyi Szilárd rendező elárulta, nagyon hosszú folyamat előzte meg az olvasópróbát, másfél évvel ezelőtt fogtak neki ugyanis az irodalmi mű színpadra álmodásának. "Sok-sok fázison ment keresztül a darab, és nagyon örülök, hogy az ősbemutató részese lehetek az Operettszínházban. A regény szövevényes, de meg kell felelni a színpad kihívásainak, így mi egy kompakt történet összeállítására törekedtünk. A regény fő szálai mentén halad a musical, amelyben azt a kérdést feszegetjük, hogy meddig van joga az embernek a természetet uralni, kisajátítani, és milyen buktatói lehetnek mindennek. Mi ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni az előadással. Impozáns díszlet született Túri Erzsébet tervezőnek köszönhetően. Gótikus stílusban, modern elemekkel keveredve kelnek életre a Kálmán Imre Teátrum színpadán a helyszínek, amelyek átjárhatóságot, átlátszóságot eredményeznek, és a szereplőknek is sajátja lesz. Jól mutatja majd, hogy ki, mikor, merre kombinál."
 
'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba - 2
Somogyi Szilárd - rendező, Galambos Attila - szövegíró és Kovács Adrián - zeneszerző
 
A Pendragon-legenda szövegírója, Galambos Attila az olvasópróbán bevallotta, hogy Szerb Antal függő. "A mű kulcskérdése, hogy van-e élet a halál után. Azt azért elárulom, a figurákon és a cselekményszövésen muszáj volt változtatni, hiszen egy több mint 40 szereplőt felvonultató történetet 6 főszereplővel fogalmazunk meg, így néhány ponton más lesz a színdarab, mint a regény" - árulta el Galambos Attila. Külön kifejezte örömét az alkotókkal kapcsolatban, közülük is közvetlen társa volt a munkafolyamatban Kovács Adrián zeneszerző, aki elmondta: "Biztos voltam benne, hogy ez egy olyan alapanyag, amihez iszonyatosan izgalmas zenét lehet írni. Amikor először jártam az Operettszínházban, akkor pontosan az ilyen stílusú előadások indítottak el a zeneszerzés és a színház felé."
 
'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba - 3
A kórus
 
Szerb Antal legendás történetét a Budapesti Operettszínház legnagyobb sztárjai keltik életre. Bátky Jánost Kerényi Miklós Máté, Lord Owent Szabó P. Szilveszter alakítja. Eileen St. Claire szerepében Janza Kata, Morvinként pedig Mészáros Árpád Zsolt látható. Maloney-t Pesák Ádám, míg Lene Kretzscht Simon Panna játssza, Pierce, a bolond bőrébe pedig Soós Máté Bátor, a Pesti Broadway Stúdió növendéke bújik.
 
A Pendragon-legendában közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara. A kórust és a tánckart a Budapesti Operettszínház és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának növendékei, Grubits Blanka, Kató Anita, Széplaki Éva, Braga Nikita, Szaszák Zsolt, Ruff Roland és Tassonyi Balázs alkotják. Közreműködik továbbá Nagy Bea és Hargitai Gergely.
 
A díszlet- és jelmeztervező Túri Erzsébet, az előadás koreográfusa Lénárt Gábor, a karmesterek Kovács Adrián és Mihalics János. Rendező: Somogyi Szilárd.
 
'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba - 4
A Pendragon legenda csapata
 
Az előadás 2019. május 11-től látható a Kálmán Imre Teátrumban.

« Vissza ide : Hírek