Hírek

Indul a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny!

2019. feb. 04.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt 2019. május 3-4-5-én a komponista szülővárosában, a szlovákiai Komáromban. A selejtezők többek között Prágában, Pozsonyban, Moszkvában, Kolozsváron és Budapesten, az Operettszínházban zajlanak. Jelentkezni három kategóriában lehet. A döntő után a résztvevők az Operettszínházban adnak nagyszabású gálaestet május 6-án, a színház legnagyobb sztárjainak közreműködésével.

Lehár szülővárosában, Komáromban a versenyt legutóbb 2016-ban rendezték meg. Akkor hat ország 90 résztvevője közül ötvenen jutottak tovább és a győztesek között olyan neveket találunk, mint Bordás Barbara, Lévai Enikő, Fedor Osipov, vagy Kardffy Aisha. A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny - amelyet Komárom Város Önkormányzata, a Komáromi Városi Művelődési Központ, és a Komárom és Vidéke Célalap, Komárom Város polgármesterének védnöksége alatt, a Budapesti Operettszínház együttműködésével hirdet meg - célja az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése.
 
Indul a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny! - 0
A Lehár Énekverseny bejelentő sajtótájékoztatója: Pfeiffer Gyula zeneigazgató, Varga Anna a Komáromi Városi Művelődési Központ igazgatója, Kiss-B. Atilla zsűrielnök, Keszegh Béla Észak-Komárom polgármestere, Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere

A Komáromi Városi Művelődési Központ igazgatója, Varga Anna és a két Komárom polgármesterei a versenyt bejelentő sajtótájékoztatón kiemelték, milyen fontos az Operettszínház támogatása és szakmai háttere, továbbá Lehár Ferenc szellemi hagyatékának életben tartása, megőrzése, ápolása, amelyre ez az együttműködés garanciát jelent. "Ez az énekverseny segít abban, hogy Lehár Ferenc itt dúdoljon köztünk minden nap, és senkinek ne legyen kérdés, hogy ki volt ő" - mondta Keszegh Béla, Észak Komárom polgármestere, míg Molnár Attila, dél-komáromi polgármester a két Komárom összefogásának egyik szimbólumaként jellemezte a versenyt, amely mögé állni nem csak kötelesség, de felelősség is.

A háromfordulós megmérettetésre az érdeklődők három kategóriában jelentkezhetnek: primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett-buffó páros. A verseny fődíja 3000 euró, mely a legkiemelkedőbb teljesítményért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül. A meghirdetett kategóriák első és második helyezettjét 1000, illetve 500 euróval díjazzák. Az énekversenyre 2019. március 31-ig lehet jelentkezni (további infó: http://www.operetta-competiton-lehar.sk/hun/home/). A magyarországi, első fordulóra várhatóan április 15-16-án kerül sor a Budapesti Operettszínházban. A középdöntőt május 3-4-én, a döntőt 5-én rendezik a szlovákiai Komáromban. Itt már a versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri meghallgatja, s dönt a végső eredményekről és a díjak kiadásáról. A zsűri tagjai: Kiss-B. Atilla Kossuth-, Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, akadémikus MMA, ETMA, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára (a zsűri elnöke); Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója; Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera - operett ének szakos tanára; Ksenia Zharko karmesterasszony, a moszkvai Női Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője; Daniel Serafin az Esterházy Opera művészeti igazgatója, a New York- i Bécsi Operabál művészeti igazgatója, a Competizione dell'Opera nemzetközi énekverseny casting producere.
 
A zsűri elnöke Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, aki elmondta: "Lehár Ferenc öröksége kötelez. Kincset hagyott ránk, de ha ezt a kincset nem őrzik és az éneklés által nem keltjük újra és újra életre, akkor csupán kottafejekként maradnak fent papírlapokon. Az énekverseny lehetőség, hogy fiatal művészek az operett műfaja felé irányítsák a figyelmüket. Énekesként, tanárként, leendő igazgatóként is felelősséget érzek a tehetséggondozás terén. Számos verseny zsűrijében vettem, és veszek részt. Tapasztalatom, hogy a versenyek motiválják a fiatal tehetségeket." Kiss-B. Atilla megköszönte a verseny szervezőinek, Komárom város vezetőinek a zsűri elnöki tisztségével járó megtisztelő feladatot és bizakodásának adott hangot, amely szerint a zsűri bölcs döntéseinek eredményeként újabb tehetségeket indíthat útjára az énekverseny.
 
Indul a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny! - 1

A komáromi döntő, és a versenyt záró nagyszabású gálaműsor is szimfonikus zenekari kísérettel kerül színpadra. Vezényel majd Pfeiffer Gyula, az Operettszínház zeneigazgatója, a rendező pedig Bori Tamás. A május 6-i budapesti gálaműsorra  jegyek válthatók itt.

A verseny kiírása itt olvasható.

« Vissza ide : Hírek