Hírek

Korhatár nélkül - staféta indul! #20

Sautek Dóra

2021. máj. 14.

A Budapesti Operettszínház balettművészei nagyszabású produkciója, a Korhatár nélkül - Táncest május 14-én debütál online színpadunkon!  A két felvonás különleges élményt nyújt a balett szerelmeseinek s mindenkinek, akik szeretik, ha a klasszikus elegancia könnyed humorral társul.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Táncest résztvevőit, valamint lehetőséget adunk nekik, hogy átadva kollégáiknak a stafétát, egymástól is kérdezzenek!
Korhatár nélkül - staféta indul! #20 - 0A fotót készítette: Juhász Éva

Schlégl András előző részben továbbadott kérdése: - Ha választanod kellene, akkor melyik táncstílusra mondanád azt, hogy ez áll hozzád a legközelebb? Miért?
A legközelebb talán a balett áll hozzám, mert az az amit már a legrégebb óta gyakorolok. Amennyiben, ha ezt is lekéne szűkíteni akkor a stíluson belül inkább a temperamentumosabb elemeket és koreográfiákat érzem a sajátoménak, talán azért is mert az életben is egy pörgősebb fajta ember vagyok. Nehéz erre a kérdésre választ adni, mert ebben a színházban több táncstílussal nyílt alkalmam megismerkedni, és a próbafolyamatok végére már azok is nagyon közel álltak a szívemhez.

- Mikor jött el az a pillanat az életedben, amikor elhatároztad, a táncnak szenteled az életed?Tanulmányaimat a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában kezdtem, ahol többféle művészeti ágazatban is kipróbálhattam magam. Mindig is tudtam, hogy rettenetesen vonz a színház világa, de ez csak később kristályosodott ki pontosan milyen formában. Végül a Táncművészeti Egyetem hozta meg a végső döntést a tánc irányába 10 éves koromban.

Az Operettszínház közönsége ugyan gyakran találkozik táncos produkciókkal, az ének és a próza segít megérteni az előadás cselekményét. Hogyan lehet tánccal történetet mesélni?
Tánccal történetet mesélni talán sokkal izgalmasabb mint beszéddel. A néző sokszor a saját fantáziáját hozzátéve formálhatja magáévá a színpadon történő cselekmény kibontakozásának folyamatát. Segíti a kifejező zene, a díszlet, a jelmezek, és legfőbbképpen a mozdulatok, mimikák, gesztikulációk sorozata. Ha az előbb felsoroltak mind tökéletesen harmonizálnak, akkor ott már teljesen feleslegesek a szavak.

Mit gondolsz, miért különleges ez a Táncest?
Ez a táncest azért volt különleges, mert megmutathattuk magunkat különböző tánc műfajokban a nézőknek. A színház történetében már nagyon rég volt erre példa, hogy egy egész előadás csak a táncról szóljon, ezért is volt számunkra kihívás, hogy mindenki a legjobb formáját hozza a felvételre.

Mivel szoktál/ tudsz a leginkább kikapcsolódni?
Leginkább kikapcsolódni kertészkedés közben tudok. Órákat tudok bíbelődni a kertben vagy akár a lakásban a növényekkel. Mindezt leginkább a kutyusom társaságában teszem aki kitartóan követi minden lépésemet.

Most pedig adj tovább egy kérdést!
Mi volt számodra a legnagyobb kihívás a Táncest kapcsán?

A kérdésre Rózsahegyi Orsolya ad választ a következő részben.


« Vissza ide : Hírek