Hírek

Korhatár nélkül - staféta indul! #4

Rózsahegyi Dorottya

2021. máj. 07.

A Budapesti Operettszínház balettművészei nagyszabású produkciója, a Korhatár nélkül - Táncest május 14-én debütál online színpadunkon!  A két felvonás különleges élményt nyújt a balett szerelmeseinek s mindenkinek, akik szeretik, ha a klasszikus elegancia könnyed humorral társul.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Táncest résztvevőit, valamint lehetőséget adunk nekik, hogy átadva kollégáiknak a stafétát, egymástól is kérdezzenek!
Korhatár nélkül - staféta indul! #4 - 0A fotót készítette: Art&Lens

Bedő Dorisz előző részben továbbadott kérdése: Hogyan készítetted fel magad lélekben a Táncestre? 
Amikor ilyen nagy színpadi produkcióra készülünk akkor nemcsak fizikailag kell felkészültnek lenni, hanem lélekben is teljes mértékben a darabra kell koncentrálnunk. Ezért nagyon fontos, hogy a szabadidőnket hasznosan és kellő pihenéssel töltsük el. Például balett óra után jól esik erősíteni, edzeni, mert akármennyire is fárasztó, de egyfelől kikapcsol és segít a koncentrálásban.

- Mikor jött el az a pillanat az életedben, amikor elhatároztad, a táncnak szenteled az életed? 
Körülbelül 4 éves lehettem amikor Édesanyám beiratott ovi balettra. Majd szüleim elvittek az Operaházba, ahol a Diótörő balett előadását láthattam.  A balett varázsa annyira megfogott, hogy elhatároztam táncos szeretnék lenni. Azt hiszem, ekkor már tudatosan készültem erre a pályára.

- Az Operettszínház közönsége ugyan gyakran találkozik táncos produkciókkal, az ének és a próza segít megérteni az előadás cselekményét. Hogyan lehet tánccal történetet mesélni?
A táncosok a testüket használják arra, hogy a nézők felé közvetítsék a darab történetét. A különböző dinamikájú mozdulatok, más-más jelentéssel bírnak. Egy lassabb lírai tánc, akár lehet egy szerelmi történet elmesélése, vagy kifejezhet szomorúságot is.  Egy gyorsabb dinamikájú mozdulat közvetíthet örömöt, dühöt és akár feszültséget is. A tánc mozdulatain kívűl nagyon fontos a színészi játék és az arc mimikája. A táncosok egész kicsi koruktól készülnek arra, hogy elsajátítsák ezt a szakmát. A színház varázsa már kis korunktól magával ragad.

Mit gondolsz, miért különleges ez a Táncest?
Azért különleges, mert van lehetőség arra, hogy ne csak az operett műfaján belül mutassuk meg a tánc művészetét, hanem lehetőség adódott önálló Táncest keretében is mélyebbre hatóan megismertetni a nézőkkel, mennyire szép a balett és a tánc kifejezőkészsége. Nagyon sok munka van abban, hogy egy-egy darabot színre vigyünk. A táncosok egyénisége, karaktere sokszínűvé tesz egy ilyen előadást.

Mivel szoktál/ tudsz a leginkább kikapcsolódni?
Nagyon szeretek kirándulni a kiskutyámmal, Pepítóval. A szabadban töltött idő mindig feltölt. A karantén ideje alatt elkezdtem mélyebben foglalkozni a fotózással. Ezenkívül nagy öröm számomra egy-egy új sütemény elkészítése is.

Most pedig adj tovább egy kérdést! 
Mi okoz számodra örömöt a táncban? 

A kérdésre Széphalmi Pál ad választ következő részünkben!
Korhatár nélkül - staféta indul! #4 - 1


« Vissza ide : Hírek