Hírek

Mi is az a dinner show? Egy kis kalauz új produkciónkhoz

2019. szept. 27.

A dinner theatre, azaz "dinner and a show" (vacsora és műsor) az Egyesült Államokban elterjedt szórakoztató műfaj, amely egy éttermi vacsorát és egy színdarabot vagy musicalt tartalmaz. A színdarab lehet a vacsora kísérőprogramja egy éjszakai klubban, vagy fordítva, az est fő attrakciója is, sőt, időnként el is maradhat. A dinner show-hoz három dolog szükséges: színház, étterem és egy bár. A történelme a reneszánsz időkig nyúlik vissza, ahol a madrigál-vacsorák voltak divatosak.

Mi is az a dinner show? Egy kis kalauz új produkciónkhoz - 0

Eleinte a vacsorát az étteremben szolgálták fel, míg a darabot egy másik teremben vitték színre. Az első hivatalos vacsoraszínházi létesítményt 1953-ban nyitották meg az USA-ban, a Virginia állambeli Richmondban. Itt a színházépülethez hozzáépítettek egy éttermet, ahol svédasztalos vacsorát szolgáltak fel, kezdetben minden néző, később a színház támogatói számára.

Mi is az a dinner show? Egy kis kalauz új produkciónkhoz - 1

Néhány évvel később, 1958-ban Illinois államban egy hat vacsoraszínházból álló vállalkozás jött létre, amely nem kevesebb mint 45 évig működött, 2003-ban zárt be. A New Jersey-ben működő teátrum az asztaloknál szolgálta fel a vacsorát a 700 fős közönségnek, de mindössze 13 évig működött, mert nem bírta felvenni a versenyt a szomszédos New York-i Broadway-jel és a színészszakszervezet szabta gázsikkal.

Mi is az a dinner show? Egy kis kalauz új produkciónkhoz - 2

A dinner show-kat tartó helyszínek hamar elterjedtek az amerikai nagyvárosokban, a chicagói például 550 nézős volt és hidraulikus emelőt, világítástechnikát és színpadkocsikat használt. A hatvanas években egy, 7 államban 27 színházból álló franchise jött létre, olyan fellépőkkel, mint Mickey Rooney. A 400 fős közönség ültetését más színházakban úgynevezett arénaszínpadokkal oldották meg, amelyet már három oldalról körbeülhettek a nézők.

Az arénaszerű elrendezés a cirkuszokra is jellemző egyébként. A zenekar ilyenkor jellemzően a takarásban játszott. A hetvenes években a műfaj a legnépszerűbb vidéki szórakozási forma volt az Egyesült Államokban. 1976-ban már 147 ilyen intézmény működött szerte az országban, és sok hollywoodi sztár és sorozatszínész lépett fel többek között Burt Reynolds színházában is. A nyolcvanas években jöttek létre a Las Vegas-i mulatókra emlékeztető klubokból az akár 1200 főt befogadni képes, hatalmas vacsoraszínházak.

Mi is az a dinner show? Egy kis kalauz új produkciónkhoz - 3

A nyolcvanas évek második felétől azonban a műfaj sokat vesztett a népszerűségéből, részben mert a film- és televíziós sztárok már nem vállaltak dinner show-kban fellépést. Egyszerűen a reklámipar jobban fizetett. A hatvanas-hetvenes években még aktív színészek lassan kiöregedtek, és az ezredfordulóra a 147-ből alig 9 működő vacsoraszínház maradt az USA-ban. A 2000-es években azonban friss lendületet kapott ez a műfaj, új, modern létesítmények épültek, néhány év alatt több tucat vacsoraszínház nyílt meg, ahol a heti hat-hét esti előadás mellett jellemzően matinékat is rendeznek.

Mi is az a dinner show? Egy kis kalauz új produkciónkhoz - 4

A Párizsi Randevú - Volt egyszer egy Moulin Rouge című műsorunkról itt tudhatnak meg többet. A dinner show-ra jegyek már kaphatók, vásárlásért kattintson IDE.(képek forrása: Moulin rouge, Cirque du Soleil, The Circus Dinner Show Monte-Carlo)


« Vissza ide : Hírek