Hírek

Mixi, vagyis Pixi - Kerényi Miklós Máté régi-új szerepben a Mágnás Miskában!

2020. szept. 24.

A szeptemberi Mágnás Miska előadásokban új beállónak örvendhet a Budapesti Operettszínház közönsége: Kerényi Miklós Máté, a tíz évvel ezelőtti előadások Pixi grófja most Mixi grófként tér vissza a slágerdarabba - a tükörszerep megformálásának kihívásairól kérdeztük a teátrum virtuóz színészét.

Mixi, vagyis Pixi - Kerényi Miklós Máté régi-új szerepben a Mágnás Miskában! - 0

Técsey Pixi és Récsey Mixi grófok együtt, párban, egymás tükreként jelennek meg a színpadon, szerethetően együgyű dialógusaikban kiegészítik egymás mondandóját. Mi történik azonban, ha különös csavarral az egykori Pixi egyszer csak Mixi szerepébe bújik, ráadásul hirtelen jött beugrásként? Erre most Kerényi Miklós Máté interjúban ad választ.

- Mióta készülsz Pixi szerepére?

- Kedd este érkezett a felkérés a beugrásra Oláh Tibor kisebb balesete miatt. Természetesen a színház az első, és számíthatnak rám a kollégák ilyen helyzetben. Azonnal elvállaltam, annak ellenére, hogy más szerepet fogok alakítani, mint eddig. Anno elköszöntem a Pixi-szereptől és a darabtól, ezt magamban már eltettem, lezártam. Kicsit kettős érzések kavarognak bennem most, hogy újra a Mágnás Miskában szerepelek.

- Miért kettős érzés a számodra újra szerepelni a Mágnás Miskában?

- Bajor Imréhez kötöm ezt az előadást, vele játszottam utoljára a darabot. Furcsa volt a próbán, amikor más Miska lépett a színpadra, és nem ő. Ott voltam ugyanabban a díszletben a többi szereplővel, és akkor tudatosult bennem, hogy Imi többé már nem fog bejönni. Ettől egy kicsit keserédes volt ez a nap.

Emellett persze izgalmas is újra szerepelni a Mágnás Miskában! Különös ez az enyhén skizofrén állapot, hogy Pixi voltam régen, most meg Mixi vagyok. Folyamatosan elmondom mindenki szövegét, ahogy eszembe jutnak a régi emlékek, többségében ezek Pixi szövegei. Tulajdonképpen magamnak adom a végszót, és egy levegővétellel folytatom a szöveget Mixiként, ezzel nagyon megzavarva volt osztálytársamat, Nagy Lórit, aki Pixiként próbálja elviselni, hogy mit mixelek össze a két szerepből.

Mixi, vagyis Pixi - Kerényi Miklós Máté régi-új szerepben a Mágnás Miskában! - 1

- Nagyon más Mixi szerepe, mint Pixié?

- Nem, ez a legnagyobb baj. Kicsit tükörszerep, egymásnak válaszolnak. Két nagyon hasonló karakter, nehéz köztük különbséget tenni. Őszintén szólva magam is még izgulok egy kicsit, hogy összejön-e az átváltás.  Az biztos, hogy egy percig nem fog unatkozni senki a színpadon, mert résen kell lenni, hogy mikor mit fogok mondani, és talán pont ettől lesz majd egyedi ez az előadás - hiszen ez a színház varázsa: Minden este ugyanazt a szerepet játszom, mégis minden este egyedi és más, megismételhetetlen lesz. Épp emiatt hozzám sokkal közelebb áll a színház, mint például a film műfaja.

És persze szeretem a kihívásokat, úgyhogy nagyon örülök, hogy ezúttal Mixi lehetek. A közönség is imádja ezt a darabot. Gondoljunk bele, mit jelent az, hogy már 18 éve töretlen sikerrel van színpadon a Mágnás Miska az Operettszínházban! Önmagában ez a tudat nagyon jó érzés, és erőt ad a próbákon.

- Mennyire áll hozzád közel Mixi karaktere? Mit gondolsz róla?

- Jó érzéssel tölt el a karakter megformálása. A gróf ugyanis hóbortos, bolondos, kissé együgyű, de egy nagyon szerethető figura. A bolondosságában, szórakozottságában, illetve az őszinteségében van a szerethetősége.

Mit üzensz a közönségnek a járványhelyzet idején?

- Nehéz időszak ez, egy színház és művészei számára különösen. Természetesen a legfontosabb az, hogy vigyázzunk egymásra. Ugyanakkor szerintem nem szabad, hogy végleg megálljon az élet. Ha valaki úgy érzi, hogy nincs jól, akkor maradjon otthon, pihenjen, gyógyuljon. Akik viszont jól vannak és nem érintettek COVID-fertőzésben, igenis jöjjenek színházba, persze ügyelve az egészségügyi szabályokra. A lélek egy kicsit felszabadul, hiszen szórakoznak, jól érzik magukat - ettől csak egészségesebbek lesznek és boldogabbak. Élni kell az életünket, és minél több jót kell beengedni a szívünkbe, lelkünkbe - erre nincs is jobb hely, mint a színház!


« Vissza ide : Hírek