Hírek

Négy csodálatos kollégánk vehette át az Örökös Tag címet

2021. jan. 22.

Újabb tagokkal bővült a Budapesti Operettszínház Örökös Tagjainak listája

Négy csodálatos kollégánk vehette át az Örökös Tag címet - 0

"Isten áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel - hangzanak nemzeti himnuszunk kezdő sorai, melyet 1823-ban ezen a napon fejezett be Kölcsey Ferenc, és 1989 óta 32. alkalommal ünnepeljük január 22-én a Magyar Kultúra Napját.
Egyre nagyobb szükségünk van nemzeti himnuszunk fohász soraira, hiszen sajnálatos módon az egész emberi társadalomban fogyatkozóban van a jókedv. A Budapesti Operettszínház a magyar kultúra egyik zászlóshajója. A magyar operett a magyar kultúrának, az egyetemes kulturális paletta rangos helyén való elhelyezkedésének a biztosítéka, a jókedv letéteményese. Ahhoz, hogy a műfaj életben maradjon, és magas színvonalon szolgáljon lelki- szellemi táplálékául az embereknek, a fáklyát vinni és továbbadni szükséges. Ezt a fáklyát vitték az elmúlt évtizedekben, viszik és adják tovább azok a nagyszerű kollégák, akikre az Operettszínház Örökös Tagja cím odaítélésekor a választás esett."

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója ezekkel a sorokkal nyitotta meg a díjátadó gálát, ahol ünnepélyes keretek közt is átvehették kitüntetésüket a színház újonnan Örökös Tagnak választott díjazottjai. Az ünnepség - a szabályokat betartva - szűk körben, a Kálmán Imre Teátrumban került megrendezésre.

Örökös Tag címet kapott: Kapeller Anasztázia, Benkóczy Zoltán, Rónai Pál és Sárdi Mihály

Kapeller Anasztázia 48 éve, 1973 óta vesz részt az Operettszínház munkájában. Minden operettben és musicalben játszott, elsősorban énekkari művészként, de nem egyszer szólistaként is. Szerepelt az Orfeuszban, a Robin Hood-ban, a Veronai fiúk-ban, még Latabár Kálmán partnere is volt. 35 éve az énekkar biztos pontjaként karügyelői feladatot lát el.

Négy csodálatos kollégánk vehette át az Örökös Tag címet - 1

Benkóczy Zoltán a 60-as évek közepén kezdte a pályáját, 1972 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak. 1974-ben végzett operett-musical szakon Vámos László osztályában. Az Operettszínház buffója, számos filmben is szerepelt az elmúlt, közel 50 évben.

Rónai Pál az 1960-as évek elején kezdte a pályáját. 1974-től erősíti az Operettszínház kötelékét. Karigazgatóként és karmesterként egyaránt készséggel és alázattal szolgálja a műfajt és az intézményt. Több százszor vezényelte egyik-másik művet, olyanokat, mint a Hegedűs a háztetőn, Marica grófnő, Csárdáskirálynő, Denevér, Víg özvegy. 
2013-ban papírforma szerint nyugdíjba vonult, de rendületlenül aktív tagja a társulatnak. Közéleti szerepet is vállal, a Színházi Dolgozók szakszervezetének vezetőségi tagja.

Négy csodálatos kollégánk vehette át az Örökös Tag címet - 2

Sárdi Mihály kulturális menedzser, színháztörténész, közel 15 éven át a Budapesti Operettszínház ügyvezető igazgatója. Főiskolai és egyetemi végzettséggel, egyre gyarapodó tudással kezdetben a filmgyártásban, majd a színház világában vált nélkülözhetetlenné. Többek közt a Játékszín ügyvezető igazgatója, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti programszerkesztője is volt. 2015 óta a Budapesti Operettszínház igazgatói főtanácsadója, a Budapesti Operett Barátok Egyesületének elnöke. Jelen pillanatban is jelentősen segíti az Operettszínház munkáját, szerteágazó tudásával, tapasztalatával.

Négy csodálatos kollégánk vehette át az Örökös Tag címet - 3

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

{KEP,1148,1151,1153,1154,1156,1157,1158}
Fotók: Juhász Éva


« Vissza ide : Hírek