Hírek

Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon

2018. jún. 09.

Boross Martin rendezésében, Dinyés Dániel zenei vezetésével mutatjuk be június 9-én a Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház közös produkcióját, a Semmelweis című oratorikus kórképet Szabó P. Szilveszterrel a címszerepben. Az asszonyokat Frankó Tünde, Nádasi Veronika és Lévai Enikő alakítják, de a különleges látványvilágú előadásban kiemelt szerepet kap a női kar, azaz a Bartók Béla Kamarakórus is. A produkció szeptember 28-ától Raktárszínházunkban lesz látható.
 
Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon - 0
(Fotók: Kállai-Tóth Anett)
 
Doktor Semmelweis Ignác boszorkányüldözött ember volt a maga korában. Mániákus, kellemetlen figurának tartották. Családja és kollégái elárulták, s végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Életének története annyira lebilincselő, hogy csodálkozhatunk, eddig miért nem született róla zenés vagy irodalmi alkotás.
 
Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon - 1
 
Az ősbemutató amerikai szerzőpárosa, Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty librettista művének zenei nyelve a musical és az opera közötti vonalat képviseli, a dallamos, olykor misztikus hangulatú énekkari tételeket egy szokatlan hangszereket is megszólaltató kamarazenekar kíséri. A fordítást és a magyar szövegeket Szabó T. Anna és Mátrai Diána Eszter dramaturg jegyzik.
 
Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon - 2
 
Az előadás az önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget, vizuális világát a Horváth Jenny által tervezett különleges jelmezeken és maszkokon kívül egy többszintes ledfalrendszer határozza meg, a videókoncepció és tervezés Juhász András, a kivitelezés videokivitelezés Maruscsák Dávid munkája. A produkció koreográfusa és egyben egyik táncosa Biczók Anna, a Semmelweist kísértő nők szellemeit rajta kívül Hadi Júlia, Julia Jakubowska és Raubinek Lili keltik életre. A rendező, Boross Martin munkáját Julia Jakubowska, Tucker András és Tési Dóra segítették.
 
Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon - 3
 
 

A Semmelweis Emlékév támogatásával.
Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon - 4


« Vissza ide : Hírek