Hírek

Összetartozunk

Operettgála Erdélyben a Budapesti Operettszínház művészeivel az összetartozás jegyében

2022. feb. 23.

A magyar Országgyűlés határozata "a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve a 2020-as évet a Nemzeti összetartozás évévé nyilvánította". A magyar nemzet egésze messze túlnyúlik az országhatárokon, közösségének egyben tartása valamennyiünk feladata és öröksége. A kulturális örökségvédelem aranytartaléka a határon túli magyarság, eszköze a nemzeti kulturális intézményrendszer.
Összetartozunk - 0Fotó: Éder Vera

2020-ban, a Trianoni békediktátum aláírásának centenáriumi évében Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója indította útjára az Összetartozunk című programsorozatot, amely során az operett, mint a legnépszerűbb hungarikum hivatott kulturális hidat képezni az anyaország és elcsatolt területei között.

"Ezzel az adóságtörlesztéssel tartozunk mind saját magunk, mind elcsatolt nemzettársaink felé. A nemes feladat szolgálatába pedig a szavakon túl a tetteket állítjuk, kulturális missziónkat és a zene univerzális, egyetemes nyelvét" - fogalmazott Kiss-B. Atilla.   
Összetartozunk - 1Kiss-B. Atilla (Fotó: Art&Lens Photography)

A 2020-ra tervezett határontúli programsorozat sajnos a világjárvány kitörése miatt eddig nem valósulhatott meg, azonban 2022. márciusában végre útjára indul. A turné első két állomása 2022. március 28-án az erdélyi Marosvásárhely és március 30-án Sepsiszentgyörgy. 

Az Összetartozunk operettgálának március 28-án 19 órától a marosvásárhelyi Sport Csarnok, március 30-án 19 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Sport Aréna ad otthont. Az est folyamán a magyar operettirodalom legnépszerűbb szerzőinek, mint pl. Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Kacsóh Pongrácz örökzöldjei (Te rongyos élet, Odette belépője, Szép vagy Erdély ország, Szép város Kolozsvár, Szív duett, Vágyom egy nő után, Bordal, Mi kell a férfiaknak?, Szép a huszár, Hej, cigány, stb.) csendülnek fel a Budapesti Operettszínház szólistái: Fischl Mónika, Kiss Diána, Dancs Annamari, Oszvald Marika, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Peller Károly és Laki Péter előadásában. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, valamint Zenekara. Vezényel: Pfeiffer Gyula, a gála rendezője: Bori Tamás.
Összetartozunk - 2Fotók: Gordon Eszter, Éder Vera

Az esemény társszervezői, partnerei a Marosvásárhelyért Egyesület (Vásárhelyi Forgatag) és a Kónya Ádám Művelődési Ház (Sepsiszentgyörgy), valamint a Marosvásárhelyi Önkormányzat, Soós Zoltán polgármester, Nagy Éva kabinetvezető, illetve Sepsiszentgyörgy polgármestere Antal Árpád és Vargha Fruzsina alpolgármester.
« Vissza ide : Hírek