Hírek

Requiem a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban

2022. nov. 03.

A.L..Webber Requiem című műve a Budapesti Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz templomban a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában

 November 2-án este, halottak napján, Magyarországon először csendült fel egy templomban A.L.Webber: Requiem című gyászmiséje az Operettszínház művészeinek előadásában.
A tavalyi nagysikerű Ave Maria gálán Magyarország történelmi egyházainak képviselői is jelen voltak. A katolikus egyházat Horváth Zoltán atya képviselte aki jelezte színházunk vezetői felé, hogy régi vágya teljesülhetne, hogyha Webber halotti miséje a liturgia részeként csendülhetne fel a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz templomban.

Requiem a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban - 0 Fotó: Mahunka Balázs

"Az oratóriumokat, ugyan úgy ahogyan a miséket is a neves zeneszerzők nem elsősorban koncert előadások céljára írták, hanem azért, hogy a templomi liturgiákban és szertartásokban hangozzanak el. Ezért azok szövegei megegyeznek a liturgia imádságaival." - említette Horváth Zoltán protonotárius kanonok, esperes és plébános atya.

Zoltán atya a mise celebrálása mellett arról is beszélt, hogy egy szomorú vietnámi háborús történet adta a fő inspirációt a szerzőnek a mű megalkotásához. A gondviselés úgy hozta, hogy a Requiem első magyarországi, templomi környezetben történő felcsendülésekor A Budapesti Operettszínház primadonnája, Fischl Mónika mellett az est másik szólistája a Vietnamban született és nevelkedett Ninh Duc Hoang Long volt.  A fiúszoprán szóló részeit a Kodály Zoltán Kórusiskola növendékei, Bor-Fejérváry Péter és Elek Leon énekelték.
Requiem a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban - 1 Fischl Mónika, Ninh Duc Hoang Long | Fotó: Mahunka Balázs 

"A Budapesti Operettszínház repertoárját a sokszínűség, diverzitás jellemzi, Az egyik legsikeresebb musicalszerző, A.L Webber halotti miséje mind zenei, mind hangi előadói szempontból egy jelentősen igényes alkotás. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy társulatunk művészei, beleértve a zenekari, énekkari és szólista művészeket egyaránt, igen magas színvonalon képesek megszólaltatni e remekművet. Szinte leírhatatlan az a felemelő érzés, amely azáltal hatotta át az embert, hogy ebben a szakrális térben és a liturgiai környezetben hangzott el az alkotás. Külön köszönet Kanonok Úrnak, Zoltán Atyának, hogy megágyazott Webber Requiemje magyarországi első templomi bemutatójának." nyilatkozta Kiss- B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

"Az egyszerre megrendítő, ugyanakkor mennyországba betekintést engedő, csodálatos misét, az Örök Életbe vetett hit ereje hatotta át." - Horváth Zoltán protonotárius Kanonok, Esperes és Plébános Úr végül ezen szavakkal méltatta az estét. 
Requiem a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban - 2 Fotó: Mahunka Balázs 

November 4-én, a nemzeti gyásznap alkalmából a Budapesti Operettszínházban újra felcsendül a Requiem. Az elsősorban musical szerzőként ismert Andrew Lloyd Webber, az édesapja halálának emlékére írta Requiem című művét. Az est második felvonásaként pedig egy - a műsor hangulatához igazodó - koncertet láthatnak, hallhatnak a nézők, amelyen a Webber-i életmű szakrális jellegű részletei mellett, az István, a király, A Notre-dame-i toronyőr, a Valahol Euróbában, La Mancha lovagja, illetve A nyomorultak - az alkalomhoz illő - slágerei is elhangoznak majd.

Fellépő művészek: Nádasi Veronika, Polyák Lilla, Zábrádi Annamária, Ninh Duc Hoang Long, Homonnay Zsolt, Szomor György és a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara 

Vezényel: Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója.
Requiem a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban - 3

 


« Vissza ide : Hírek