Repertoár

Bemutató: 2023. jún. 07. Felvonások száma: 2

Silva - Litván Társulat - Színházi Olimpia

Litván társulat bemutatkozása

2023. június 3-a és 11-e között a Csárdáskirálynő(k)é a főszerep a Budapesti Operettszínházban, hiszen három nemzet „mérkőzik meg” saját feldolgozásaikkal Kálmán Imre klasszikusából, a Csárdáskirálynő Fesztivál keretein belül.

A Csárdáskirálynőt 1946 óta többször színpadra állították a Kaunas-i Állami Zenés Színházban. Nagyszerű a zenéje, teli van szellemes intrikával, a története elbűvölő és reményt sugárzó és a közönség imádja. Mindez arra sarkallta a színházat, hogy újra repertoárra tűzze a művet 2019-ben, immáron ötödik alkalommal.

Rita Bunikytė rendező áthelyezte a cselekményt a XX. Század korai éveibe egy varieté színházba, ami kulcsfontosságú a produkció szempontjából. A rendező így nyilatkozott: "A mi “Szilviánk”, teli van látható és láthatatlan hősökkel, akik mind a szerelemért harcolnak 1935 dinamikus világában.” 

Ez a világ még jobban megfigyelhető a jelmeztervező, K. Daujotaitė jelmezein, amelyek nagyon pontosan jelenítik meg Kaunas divatját az 1930-as években.

A szerelem mindig aktuális téma mivel az ember bárhol lehet szerelmes, akárhány éves. A szerelem létünk egyik legfontosabb feltétele. A szerelem történelmi kortól független. Nincsenek szabályai, hogy hogyan, mikor és mit kell szeretni.

A Csárdáskirálynő (Szilvia) közismert operett, amelyet többször is színpadra állítottak a Kaunas-i Állami Zenei Színházban. A közönség már tudja, miről szól és hogy mire számítson. Ezúttal a "Szilvia" címet viselő produkcióban az volt a célunk, hogy más módon adjuk elő a csárdáskirálynő történetét és váratlan percekkel ajándékozzuk meg a nézőket. Hiszen, ha egy könyvet többször olvasunk el, minden alkalommal más élmény ér minket. Élettapasztalatunk bonyolult összessége nyer kifejezést a látványban. Ebben a produkcióban arra törekszünk, hogy minél érzékletesebben ábrázoljuk a főszereplők életkörülményeit, hiszen ezek - mivel foglalkozunk, kivel vagyunk kapcsolatban, hol élünk - nagyon meghatározóak mindannyiunk életében. Nemcsak az operett hőseinek életét szeretnénk bemutatni, hanem lehetőséget kínálunk arra is, hogy betekintést nyújtsunk abba a társadalomba, amelyben éltek. Új szereplők és új kis történetek születnek. A jelenetek, akárcsak a való életben, itt sem egy-dimenziósok. A középpontban egy szerelmespár áll, mögöttük egy öregúr újságot olvas, míg távolabb tucatnyi ember éppen munkába siet. Minden a fókuszponton múlik. Ilyen a mi “Szilviánk”, teli látható és láthatatlan hősökkel, kik mind a szerelemért harcolnak 1935 dinamikus világában.

A Litván társulat videója: Anonsas SILVA.

Szereposztás:

 • Sylvia Varescu – Marija Arutiunova
 • Edwin Valerheim – Andrius Apšega
 • Count Boni – Martynas Beinaris
 • Countess Stasi – Ingrida Kažemėkaitė
 • Feri von Kerekes – Raimondas Baranauskas
 • Miks – Žanas Voronovas
 • Anhilte Valerheim – Rita Preikšaitė
 • Leopold Valerheim – Gediminas Maciulevičius
 • Violeta Eggemberg – Laima Kuzmickaitė
 • Wilhelm Eggemberg – Dainius Bervingis
 • Rohnsdorff – Žygimantas Galinis
 • Notary – Martynas Stankevičius
2023. június 07. szerda, 19:00 Nagyszínpad

Silva - Litván Társulat - Színházi Olimpia / 2023. június 07. 19:00 / Nagyszínpad

Lejárt

Adatlap

Évad: 2022/2023
Bemutató: 2023. jún. 07.
Felvonások száma: 2

Következő előadás

Nincs információ!

Kérdés esetén hívja a 06/1-3532172-es telefonszámot.

Előző előadások megtekintése Kattintson ide