Hírek

Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt!

Születésnapján köszöntötte Oszvald Marikát a Budapesti Operettszínház

2022. ápr. 12.

Április 12-én második otthonában, a Budapesti Operettszínházban ünnepelte 70. születésnapját a teátrum népszerű, örökifjú szubrettje, Oszvald Marika, aki a jeles napon Jente, a házasságközvetítő szerepében lépett színpadra a Hegedűs a háztetőn című előadásban.
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 0Fotó: Juhász Éva

A jubiláló színművészt az előadás előtt a színpadon köszöntötte Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, aki a művésznő szakmai életútját felidézve kiemelte: "Oszvald Marika 48 évvel ezelőtt, 1974-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de 50 éve, 1972 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak. A nyilvántartás szerint ő a legalacsonyabb magyar színésznő. Mindössze 150 cm magas, mindazonáltal toronyugró ifjúsági bajnok volt."
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 1Oszvald Marika, Kiss-B. Atilla (Fotó: Art&Lens Photography)

A főigazgató egy kedves történetet is felidézett: "2019-ben a Budapesti Operettszínház Dubajban, a Dubaji Operában vendégszerepelt Lehár Ferenc Víg özvegy című produkciójával. Nemhogy az Operettszínház, de még magyar társulat sem szerepelt azelőtt Dubajban. Az előadás német nyelven zajlott. Volt a nézőtéren arabtól indiain át japán, amerikai és még ki tudja, hány nemzet képviselője. Nem mondhatni, hogy a személyes rajongótábora ült volna ott, Oszvald Marika mégis addig csűrte, csavarta, amíg egyszer csak kitört a nézőtéren a nyíltszíni taps. Nem tudom örökölte, tanulta, vagy a csekély elmúlt 50 évben megtapasztalta, de tudja, hogy hogyan kell a nézőt az ujja köré csavarni."
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 2

Kiss-B. Atilla meglepetésként egy régi, kézzel írott levelet is felolvasott, amelyet egykor kislányként Oszvald Marika írt kedves tanárának.
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 3

Oszvald Mária Gertrúd művészcsaládba születetett: édesanyja a népszerű szubrett, Halasi Marika volt, édesapja pedig a legnagyszerűbb bonvivánok egyike, Oszvald Gyula. Már gyermekkorában a színház bűvkörébe került, édesapja a debreceni Csokonai Színházban operaénekesként kezdte a pályáját.

Oszvald Marika 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán, Vámos László osztályában. Osztálytársa volt a későbbi férje, Hidvégi Miklós, egy lányuk született, Krisztina.

Korán kiderült, hogy színpadra termett: zongorázott, táncolt, úttörőként énekversenyeket nyert, balettot, szteppet, akrobatikát tanult, de kipróbálta a műugrást, a szertornát, toronyugrásban pedig országos ifjúsági bajnok lett.

Négyévesen állt először színpadon, beugróként a Bánk bánban Soma szerepében, hétéves volt, amikor elénekelte a Pillangókisasszony nagyáriáját.

Elsőéves főiskolai hallgatóként a kis szobalány szerepében debütált a Fővárosi Operettszínházban A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban, majd sikerrel mutatkozott be A mosoly országa című operettben rá osztott Mi szerepében úgy, hogy édesapja alakította Szu Csongot.

1972 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak, ahol első szerepét a János vitéz Iluskájaként alakította. A darab érdekessége, hogy az Operettszínház jelenlegi János vitézében (Bozsik Yvette rendezése) is látható a mostoha szerepében.
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 4

Fontosabb korábbi szerepei: A mosoly országa (Mi), Cigányszerelem (Zórika, Jolán), A víg özvegy (Valencienne, Olga), Luxemburg grófja (Juliette), Marica grófnő (Liza), Cirkuszhercegnő (Miss Mabel), Csárdáskirálynő (Stázi), A montmartre-i ibolya (Violetta), Mária főhadnagy (Panni); János vitéz (Iluska); Hegedűs a háztetőn (Hódel); Viktória (Lisa San), Bál a Savoyban (Daisy), A denevér (Adél), Mágnás Miska (Marcsa), Fiatalság, bolondság (Babszi), Leányvásár (Bessy), Csókos asszony (Hunyadiné), Dr. Bőregér (Ida).

Oszvald Marika az elmúlt évtizedekben legendás szubrettszerepek sorával örvendeztette meg a nagyérdeműt, gálák és televíziós műsorok gyakori résztvevője. A színpadon jelenleg több szerepben is látható, egyebek mellett a szívének oly kedves Oszi, Boszi, a repülő nagyanyó című családi meseshowban.
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 5

Oszvald Marikát az operett műfajt éltető alakításai, valamint páratlanul sikeres művészi munkája elismeréseként 2015-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A díjátadó után így fogalmazott: "Olyan euforikus élmény volt, hogy szinte repültem. Én tudok örülni, ez is egy adottság. Emlékszem, gyerekként is, ha valamit kaptam, nagyon boldog voltam."
Örökölte vagy tanulta, de tudja, hogyan csavarja ujja köré a nézőt! - 6Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 70 éves Oszvald Marikát április 12-én a Hegedűs a háztetőn előadás után az Operettszínház Csillártermében köszöntötte a színház társulata, munkatársai, a művésznő egykori pályatársai és meglepetésvendégei.

Az Operettszínház Énekkara egy külön erre az alkalomra írt dallal tette felejthetetlenné a születésnapot. 

Tekintse meg az eseményen készült fotógalériát!








« Vissza ide : Hírek