Hírek

"Szeressük vissza határainkon túl élő honfitársainkat!"

Filmpremier a Nemzeti Összetartozás Napján a Dunán

2022. jún. 03.

102 évvel ezelőtt a trianoni békediktátum aláírásának következtében sok millió ember vált hazátlanná. Vajon hányan gondolták akkor, hogy egy évszázaddal később még élni fog a magyar szó a Kárpát-medencében? Ám a hazájuktól elszakított magyarok felismerték, hogy megmaradásuk záloga az összetartozásba vetett hitük. Ma, 2022-ben más ez az emléknap, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A kormány 2010-ben fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját jelölte ki a Nemzeti Összetartozás Napjává. A magyarság legnagyobb szakrális ünnepe, a csíksomlyói pünkösdi búcsú idén éppen erre a napra esik. A mai napon a csíksomlyói harangok és az összmagyarság imaüzenetei is ezt az összetartozást hirdetik.

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tűzi műsorára a Duna Televízió a Budapesti Operettszínház és a KraatsFilm koprodukciójában készült Örök hűség című színház-filmet a Nemzeti Filmintézet és a MÁV Zrt. támogatásával, Janza Kata, Gubik Petra, Földes Tamás, Dénes Viktor, Sándor Péter, Oszvald Marika, Kiss-B. Atilla, Melis Gábor, Mészáros Árpád Zsolt főszereplésével és a 12 éves Németh Marcell első filmes alakításával. A filmet Iványi Marcell rendezte. Az eredeti mű művészeti konzultánsa Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója volt, aki már főigazgatói pályázatában is kiemelt hangsúlyt fektetett a Trianon centenáriumáról történő méltó megemlékezésre:

"Musical pályázati felhívás jelenik meg itthoni és határon túli magyar zeneszerzők és szövegírók számára Trianon témakörében. Ezzel kettős célt szándékozom elérni: egyrészt a magyar musicalirodalom gazdagítását, másrészt hazánk történelme egyik legfájóbb eseményének megismertetését és beemelését a fiatalok tudatába."

"Valamilyen furcsa fintora a Gondviselésnek, hogy a nemzetcsonkító diktátum századik évfordulóját nem adatik meg közösen kiénekelni magunkból. Úgy látszik, ebből sosem lesz sikertörténet. Mégis egészséges nemzettudattal rendelkező magyar embernek azt gondolom, kötelessége így száz év után elkezdeni a kibeszélést. Így gondolja Dolhai Attila is. Bár a koronavírus 2020-ban közbeszólt, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról így is méltó módon emlékezett meg a Budapesti Operettszínház. Attila darabja ugyanis igen rendhagyó körülmények között készült. Ő és szerzőtársa, Cári Tibor ezek ellenére is folytatta az alkotói munkát, így született meg a Szétszakítottak című alkotás. Az eredetileg nagyszínpadra álmodott művet kisszínházi változatra karcsúsították, végül a járványhelyzethez alkalmazkodva "home office" adaptáció készült. Az Operettszínház művészei fáradhatatlan közös munkával létrehoztak egy teljesen újszerű alkotást Dolhai Attila irányításával." - nyilatkozta akkor Kiss-B. Atilla, aki a stábbal együttműködve művészeti konzultánsként vett részt a produkcióban, az Operettszínház pedig felületet biztosított arra, hogy az alkotás eljusson a nézők százezreihez is. A főigazgató így fogalmazta meg a mű mottóját: "Szeressük vissza határainkon túl élő honfitársainkat!" A darab különlegessége talán abban rejlik, hogy nem egy lamentációt indít útjára, sokkal inkább felütést ad Trianon kibeszéléséhez. Az írást - amely Dér Zoltán önéletírását vette alapul - hosszas egyeztetések, konzultációk előzték meg elhivatott és avatott történelem-kutatókkal, történész-levéltárossal. Egy háromgyerekes bánsági család életének részleteire összpontosítva világítja meg történelmünk fájdalmas részleteit, vagyis egy igazi, személyes történeten keresztül láttatja a tragikus eseményeket.

Kiss-B. Atilla az első perctől támogatta, hogy az eredeti műből színház-film készüljön, így a Budapesti Operettszínház a Kraatsfilm alkotócsoporttal együtt pályázaton nyert támogatást a Nemzeti Filmintézettől a trianoni nemzetcsonkítás 100. évfordulójára készült Szétszakítottak tv-film adaptációjának az elkészítésére. Az Örök hűség című színház-film forgatására 2021 novemberében került sor, a film hangulatát, színvilágát meghatározta a tizenegy napon át tartó ködös, nyirkos, esős időjárás.  A Budapesti Operettszínházban tartott ünnepélyes zártkörű filmvetítés május 23-án zajlott.

"Nagy ünnep ez a nap számomra, hiszen sokan és sokat dolgoztunk a filmen! Sok embernek kell köszönetet mondanom, de engedjék meg, hogy két embert kiemeljek. Elsősorban Kiss-B. Atillának szeretném megköszönni, hogy a film elkészítéséhez megteremtette a lehetőséget, ápolta, gondozta és összehozta ezt a kiváló csapatot, valamint azt, hogy a Szétszakítottak ötletét Iványi Marcell rendezőre bízta. Nem is gondoltam volna, hogy a Szétszakítottakból ilyen csodálatos színházfilm fog készülni.  Boldog vagyok, hogy annak idején Pintér Tamás és Dankó István felhívta a figyelmemet Dér Zoltán matematika-fizika tanár, polihisztor feljegyzéseire, köszönöm nekik ezúton is!" - fogalmazott Dolhai Attila a vetítés után.

Dolhai Attila (fotó: Art&Lens Photography)

Kiss-B. Atilla főigazgató Karinthy Frigyes: Levél kisfiamnak - Trianon napjára című leveléből idézett: "De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról - arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok - meg fogod tudni, mire gondoltam." Később hozzátette: "Istené a dicsőség, hogy ez a film megszületett, én csak eszköze vagyok a Gondviselésnek. Örülök, hogy részem lehetett abban, hogy ez az alkotás létrejöhessen."

Kiss-B. Atilla (fotó: Art&Lens Photography)

"A történet meghatározó pillanataihoz kapcsolódik a mesélő kisöcs, Misike játéka a makettvasúttal. A kis korabeli mozdonyt és tartozékait, valamint a makettasztalt egy komoly szakember, Rudi bácsi adta kölcsön, akinél többször jártunk, sokat beszélgettünk." - fogalmazott a rendező és megköszönte a teljes stáb munkáját. "A színház-film egy színházi műből készülő film, így nem egy szobában játszódik, nem egy darab díszletben, hanem egy világban, de abban a világban, amit az a színpadi mű ad, és nem kalandozik el máshova. Képekben meséli el a történetet, színházi dramaturgiával." - fogalmazott Iványi Marcell, a film rendezője.

Iványi Marcell (fotó: Art&Lens Photography)

Az Örök hűség című színház-filmet 2022. június 4-én 15 óra 41 perctől vetíti a Duna Televízió a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján.

Ajánló videó: 
 
 
« Vissza ide : Hírek