Hírek

MÁR CSAK 5 NAPIG LEHET JELENTKEZNI A TIÉTEK A SZÍNPAD VETÉLKEDŐRE!

2023. dec. 05.



TIÉTEK A SZÍNPAD!

 

MÁR CSAK 5 NAPIG LEHET JELENTKEZNI

AZ OPERETTSZÍNHÁZ VETÉLKEDŐJÉRE!

Határidő: 2023. 12. 10.

 

Kedves Pedagógusok!

 

2022-ben életre szóló élményekkel és sok-sok ajándékkal tértek haza általános és középiskolás diákok egyaránt, mindazok, akik eredményesen szerepeltek az Operettszínház óriási sikert aratott

 

TIÉTEK A SZÍNPAD!

 

című színházi vetélkedőjén. Idén ismét lehetőség nyílik a jelentkezésre! Amennyiben diákjai rajonganak a színházért, iskolájuk drámatagozatos, vagy éppen színjátszó szakkör, előadó-művészeti csoport működik alma materükben, itt a legjobb alkalom, hogy tehetséges tanítványai megmutassák kreativitásukat, felkészültségüket, és elnyerjék az Operettszínház értékes díjait!

 

A Budapesti Operettszínház idén, a magyar operett évében, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva, a magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére, immár második alkalommal, versenyre hívja a drámatagozatos iskolák, valamint a dráma- és színjátszó szakkörök diákjait, és mindazon iskolai osztályokat, formációkat, amelyek tagjai éreznek magukban tehetséget, kreativitást, tettvágyat és elszántságot, hogy létrehozzanak egy prózai, és/vagy zenés előadást.

 

Az idei feladat:

 

Lebstück Mária, a ’48-as hős katona amazon történetéből egy legfeljebb 25 perces prózai és/vagy zenés előadás elkészítése. Feldolgozható Lebstück Mária teljes élettörténete, de akár egy vagy több érdekes, izgalmas eseménye, megvívott csatája, életének különleges fordulópontja. Fontos, hogy az előadásba beleszőjék Petőfi Sándor alakját és/vagy tőle származó, valamelyik kedvenc idézetüket is! Nem csupán azért, mert Petőfi az 1848-49-es forradalom és szabadságharc költőóriása, hanem annak okán is, mert a magyar nyelvű színjátszás kimagasló művelője volt.

 

Jelige: Keressük napjaink ifjú hős amazonját!

 

A készülő produkcióhoz inspirációt nyújthat a Budapesti Operettszínház Mária főhadnagy című előadása. AZ ISKOLAI ELŐADÁSBAN AZ OPERETT RÉSZLETEI, SZÖVEGE, ZENÉJE NEM HASZNÁLHATÓK FEL!

 

Jelentkezési határidő: 2023. 12. 10.

A jelentkezés módja: a kitöltött jelentkezési lap beküldése a jatek@operett.hu e-mail címre

 

Amikor tanítványaival úgy érzik, hogy már elkészültek saját produkciójukkal, az iskolában bemutatták a többi diáknak, és videófelvétel is készült róla, küldjék el nekünk a jatek@operett.hu e-mail címre.

 

A videónak lehetőleg tartalmaznia kell – vagy azzal együtt szintén el kell küldeni – a teljes szereposztást, valamint a név és az alkotói pozíció feltüntetésével azok névsorát is, akik az előadást létrehozták (pl. rendező, szövegíró, zeneszerző, látványtervező, díszlettervező, jelmeztervező, koreográfus, zenei vezető/szerkesztő, stb.).

 

A Budapesti Operettszínház népszerű, számos díjjal elismert művészeiből álló szakmai zsűri az elődöntő versenyzőit a beérkezett videók alapján választja ki.

 

A videók beküldésének határideje: 2024. 01. 31.

A zsűri 2024. 02. 10-ig kiválasztja mindazokat, akik bejutnak az elődöntőbe.

 

Elődöntő és középdöntő: Az elődöntőbe jutott csoportoknak szakmai támogatást is biztosítunk: egy-egy mentor közreműködik majd az előadás sikeres színpadra állításában: ötletel a fiatalokkal, és segít a színpadi játékban is. Az elődöntőbe jutott csoportok a Raktárszínházban mérik össze tudásukat. Minden középdöntőbe jutott csoport próba lehetőséget is kap majd a Raktárszínházban.

 

Az elődöntőbe jutott videók mindemellett a Budapesti Operettszínház Facebook-oldalán részt vesznek közönségszavazáson, a legtöbb like-ot kapó videó közönségszavazattal jut egyenesen a döntőbe. 

 

Az elődöntők 2024. február végéig lezajlanak.

 

Döntő: A zsűri által a középdöntőben kiválasztott legjobb 4 előadás és a közönségszavazás győztese a Kálmán Imre Teátrumban fogja összemérni erejét a nézők és a sajtó nyilvánossága előtt. A Budapesti Operettszínház művészei a Mária főhadnagy című előadásunk részleteivel fogják színesíteni a döntőt a szünetekben, ezzel is emelve az esemény fényét. 

 

A döntőre 2024. március közepén kerül sor.

 

Fődíj: Egy teljes produkció előadásának lehetősége a Kálmán Imre Teátrumban a csoport igényei szerinti nézőközönségnek, teljes körű színpadtechnika biztosításával.

 

Kedves Pedagógusok!

 

Éljenek a lehetőséggel, hogy a tehetséges, fiatal diákok életre szóló élményben részesüljenek, és hírnevet szerezzenek önmaguknak, iskolájuknak, pedagógusaiknak, hiszen a Budapesti Operettszínházban itt és most valóban, az övék, illetve:

 

TIÉTEK A SZÍNPAD!

 

 

 


« Vissza ide : Hírek