Hírek

Tiétek a színpad! Lezárult a középdöntő

2022. nov. 19.

Tietek a színpad- véget ért a középdöntő!

"a vérem nem hiába hullott

elértem a távoli célt!"

Véget ért a Budapesti Operettszínház vetélkedőjének középdöntője! Jöhet a döntő december 11-én! A zsűri- Szilágyi Enikő, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt- értékelése szerintaz alábbi csapatok jutottak tovább:

 A Gádor Általános Iskola - Gádor Színjátszó csapata, a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola - Szín-Kör-Játék csapatának diákjai, az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola - Szavak nélkül versenyzői , a  Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Felsős Irodalmi Színpada, valamint a Váci Piarista Gimnázium - Piar Színpadának diákjai. A közönség pedig őket juttatta tovább: Kispesti Gábor Áron Általános Iskola - Inkvizítorok.

Tiétek a színpad! Lezárult a középdöntő - 0

"A Tiétek a színpad!" -címmel iskolásoknak meghirdetett alkotói versenyre való felhívás egy kitűnő ötlet a jelenben és perspektivikusan is. Hiszen irodalmi művek, ezúttal a La Mancha lovagja című előadás szinpadra álmodásáról és alkalmazásáról van szó, amely a gyerekek, fiatalok fantáziáját, kreativitását, az egymásra és önmagukra való odafigyelést serkentik, fejlesztik. Nem utolsó sorban a színház iránti érdeklődést, kíváncsiságot, szenvedélyt is felébresztik a fiatalokban, és talán a jővő művészei állnak előttünk ma csillogó szemű kamasz Don Quijote de la Mancha, Sancho Panza és Dulcinea del Tobosoként, hogy jobbá és szebbé tegyék a világot." -nyilatkozta Szilágyi Enikő.

Homonnay Zsolt arról mesélt, hogy milyen nagy élmény volt látni ennyi fiatalnak a lelkes és tehetséges munkáját: "Nagyszerű előadásokat, produkciókat nézhettünk meg, melyek elgondolkodtatóak és szívmelengetőek voltak. Olyan jó érzés volt megtapasztalni, hogy a digitális információözönt kínáló korunkban ezek a fiatalok, akiket talán leginkább behálóz és akiknek fiatal életükre valószínűleg legnagyobb befolyásoló erővel bíró jelenség a virtuális térben való létezés és annak minden hatása, nos ezeknek a diákoknak igénye van elmélyülni Don Quiote történetében, és ezzel együtt a színházban, az olvasásban és a közös játékban. Öröm volt nézni őket és produkciójukat. Biztos vagyok benne, hogy jónéhányukat viszontlátjuk majd színpadon, és a színházak nézőterén is.

Köszönet ezért a csapatoknak, és az őket felkészítő pedagógusoknak a fantasztikus és elmélyült munkáért!"

 "Nagyon különleges élmény volt három napon keresztül élvezni a gyerekek előadásait"-mondta Polyák Lilla. "Sok szempontot figyelembe véve választottuk ki a döntő résztvevőit, és nem volt könnyű dolgunk. Mindegyik előadás nagyon sok értékes momentumot tartalmazott.

Azt hiszem manapság az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek még szeressenek játszani,  alkotni, történetet mesélni, és ez maximálisan megvalósult ezen a héten."

 Tiétek a színpad! Lezárult a középdöntő - 1

A La Mancha lovagja című musical máig ható üzeneteiből kiindulva a Budapesti Operettszínház pályázatot hirdetett az általános és középiskolai csoportok, drámatagozatok, valamint szakkörök részére Tiétek a színpad címmel. A színházi vetélkedő jelentkezési határideje október 29-e volt. A Budapesti Operettszínház missziója, hogy a La Mancha lovagja című előadással is felemelje a lelket, lenyűgöző színészi alakításokkal és izgalmas látványvilággal, hiszen: "a lélek, csak az segít tovább"! A teátrum 2020 óta hatalmas sikerrel játssza újra az előadást Vincze Balázs rendezésében, Homonnay Zsolttal és Nagy Lóránttal a címszerepekben. A La Mancha lovagja című musical 2023. áprilisától újra látható az Operettszínházban. 

A Tietek a színpad címmel meghirdetett pályázatra számos fővárosi és vidéki iskolából jelentkeztek kreatív videókkal, amelyekben a La Mancha lovagjának történetét dolgozták fel. A beküldött videók anyagából a fiatalok mentorokkal, a Budapesti Operettszínház neves művészeivel (Füredi Nikolett, Nádasi Veronika, Szendy Szilvi, Nagy Lóránt, Kalocsai Zsuzsa, Czikora István László) dolgoztak a teátrumban november 2-5 között, majd a mentorokkal közösen készültek az középdöntőre, ahol 12 csapat mérte össze a tudását  a  zsűritagok előtt november 14. és 17. között.

Tiétek a színpad! Lezárult a középdöntő - 2

A döntőre december 11-én kerül sor a Kálmán Imre Teátrum színpadán, ahol a csapatok értékes díjakért versenyezhetnek. A versenyzők teljesítményéről a színház zsűrije fog dönteni, amelynek tagjai: Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Polyák Lilla színművész, Szilágyi Enikő színművész, Homonnay Zsolt színművész-rendező, valamint Szabó Roland a Fővárosi Állat-és Növénykert operatív igazgatója. A fődíj, ahogyan az cím is jelzi: a SZÍNPAD, vagyis egy lehetőség 2023 tavaszán arra, hogy a nyertes csapat bemutassa előadását a Kálmán Imre Teátrum színpadán, ezen kívül pedig jegyeket is kapnak a Budapesti Operettszínház egyik előadására, illetve meghívást kapnak az előadás előtt egy kulisszajárásra.

Ezúton is köszönjük partnereink támogatását:

Fővárosi Állat- és Növénykert - csoportos belépőjegy

Thermal Hotel Visegrád***** Superior - csoportos egy napos wellness belépő, illetve szereplési lehetőség a Szállodában egy - általuk választott - csapat részére

Magyar Nemzeti Múzeum - csoportos full house diák belépőjegy

BKV Zrt.- csoportos villamos remíz látogatás

Somfai Péter, a Somossy a Mágus - egy színházpalota születése című könyv szerzője

A Budapesti Operettszínház áprilisban újra műsorra tűzi a La Mancha lovagja című musicalt .

 

 

 


« Vissza ide : Hírek