Amerikai komédia

Bársony Bálint - Lőrinczy Attila

New Yorkban vagyunk, 1938-ban, a La Paz nevű luxushajó fedélzetén. Egy munkamániás, besavanyodott ifjú üzletasszony (Tony) és egy sármőr kalandor (Frank) viharos találkozásának lehetünk tanúi. A fordulatos történetről csak keveset szeretnénk elárulni, annyit azonban már most kiszivárogtathatunk, hogy a Monte Carlóba tartó tengeri úton különös figurák népesítik be a fedélzetet. Megjelenik például Tony vőlegénye, a degenerált pénzarisztokrata (Albert), egy brutális feleség (Edith), és az asszony terrorja alatt szenvedő rémült kis férfi (Alphonse), a tétova titkár (Benjamin) akinek kétszer is egy tibeti hangtál változtatja meg az életét, vagy épp Tony fékezhetetlen életkedvű anyja (Irene), aki legalább tíz évvel szeretne fiatalabbnak látszani a saját lányánál...

Nagy pénzek forognak kockán, és aki csak teheti, labdázik a másik szívével... Mindeközben pedig a luxushajón tombol a szving, a dzsessztörténet máig élő, legfényesebb korszakának vérpezsdítő muzsikája.

A zenét - a kornak megfelelő szvinges, dzsesszes dallamokkal és ritmusokkal - az Artisjus- és Fonogram-díjas komponista és szaxofonművész, Bársony Bálint szerezte, aki a produkcióban maga is színpadra lép az általa vezetett zenekar élén.

A librettót és a dalszövegeket Lőrinczy Attila írta, a harmincas évek nagy sikerű színpadi szerzőjének, Aszlányi Károlynak azonos című komédiája alapján. Az előadás rendezője Réthly Attila.

Az 'Amerikai komédia' színpadi jogait a Pentaton Koncert- és Művészügynökség képviseli.


Szereposztás

Szerzők

Lőrinczy Attila

Aszlányi Károly azonos című vígjátéka alapján a librettó és a dalszövegek szerzője

Bársony Bálint

Zeneszerző

Juhász Attila

A Szevasz c. dal társszerzője

Németh Gábor Némo

A Money Monday c. dal társszerzője

Gergely Éva

A nő c. dal társszerzője

Mihalics János

Zenei vezető

Karsai J. András

Koreográfus-asszisztens

Lénárt Gábor

Rendezőasszisztens

Bori Tamás

Játékmester

Dreiszker József

Világítás terező

Khell Csörsz

Díszlettervező

Velich Rita

Jelmeztervező

Kocsis Tamás

Koreográfus

Adatlap:
Bemutató:2014-03-21
Időtartam:165 perc
Felvonások száma:2
Előadások:
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X